ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                   2-2-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ελληνική επινόηση-Η εταιρεία ομολόγησε στις ΗΠΑ παράνομες πράξεις δωροδοκίας ελλήνων αξιωματούχων-Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αποζημίωση από την Νovartis παρά την γνωμοδότηση του ΝΣΚ

    Σκληρή κριτική στην ΝΔ που επιμένει να παραποιεί την πραγματικότητα όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis, άσκησε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

    «Οσα λέτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πρώτον, το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ελληνική επινόηση. Ηρθε στη χώρα από την εξωτερικό. Δεν είναι κατασκευή κάποιων σκοτεινών εγκεφάλων τoy ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, υπάρχει το πρακτικό συμβιβασμού της εταιρείας με τις αμερικανικές αχρές που επικυρώθηκε από το δικαστήριο του Νιού Τζέρσει, με το οποίο η εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει 350 εκ. δολ. στο αμερικανικό δημόσιο, για παράνομες πράξεις δωροδοκίας αξιωματούχων, που τέλεσε στην Ελλάδα. Τρίτον, το ΝΣΚ με ομόφωνη γνωμοδότηση του έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κινήσει διαδικασίες για την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές της Novartis Eλλας. Ένα χρόνο και δεν έχετε κάνει τίποτα. Βέβαια, αν είναι σκευωρία πως θα ζητήσετε χρήματα, Και αν ζητήσετε χρήματα τότε πως είναι σκευωρία;», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

     Σχολιάζοντας επίσης το απαράδεκτο περιστατικό στη Βουλή όταν αφαιρέθηκε ο λόγος από τον κ. Πολάκη, σημείωσε: «Το μείζον, το πολιτικό στίγμα εδώ είναι η αφαίρεση λόγου από βουλευτή  κάτι που δεν έχει συμβεί στην μεταπολιτευτική ιστορία, από τον προεδρεύοντα που άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμά του»

      Αναφερόμενος στη συνέχεια στον υπό ψήφιση νομοσχέδιο παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία  είναι οι προϋποθέσεις και ο τρόπος ανάπτυξης. Δεν μας απαντάτε για ποιόν είναι το όφελος. Για τους μικρομεσαίους  που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ή για τους  συνήθεις επιχειρηματικούς ομίλους και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε:

    «Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε θετικά για την μικρομεσαία επιχείρηση. Με το δικό σας νομοσχέδιο μεταφέρετε πόρους προς μεγάλη επιχειρηματικότητα στραγγίζοντας την μικρομεσαία, Αυτό  κάνετε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.. Επίσης, το νομοσχέδιο σας περιορίζει  ασφυκτικά το ρόλο των περιφερειών, αντί να τον ενισχύει. Αποδυναμώνει διαρκώς την κρατική εμπειρογνωμοσύνη και το ρόλο του να ελέγχει τους εμπλεκόμενους. Δεν έχει κοινωνική διάσταση με πληθυσμιακά κριτήρια για ενισχύσεις επιχειρήσεων σε χειμαζόμενες περιοχές όπως το Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου και ο Β. Εβρος  Δεν ενισχύει τα μικρά ξενοδοχεία της περιφέρειας», κατέληξε.

    Δείτε το βίντεο