ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                               20-12-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την οικονομική υποστήριξη θυμάτων και μαρτύρων κατηγορίας, ιδίως ανηλίκων και γυναικών, κατά δραστών έμφυλων εγκλημάτων (βίας κατά γυναικών, γυναικοκτονίας, γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων κλπ)

   Την οικονομική υποστήριξη θυμάτων και μαρτύρων κατηγορίας εφόσον πρόκειται για ευάλωτα θύματα, ανήλικους και γυναίκες, και μάρτυρες κατηγορίας κατά δραστών έμφυλων εγκλημάτων (βίας κατά γυναικών, γυναικοκτονίας, γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων κλπ)», ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων της ΚΟ βουλευτής Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου που είχε την πρωτοβουλία και ο βουλευτής Καρδίτσας Σπ. Λάππας.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: Το φαινόμενο των καθυστερήσεων και των αναβολών στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων είναι δυνατό να σωρεύει περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις κατά όσων υφίστανται αυτού του είδους την εγκληματικότητα και κατά του υποστηρικτικού τους περίγυρου, που προσφεύγει σε υποστήριξή τους συμμετέχοντας στη δικαστική διαδικασία με την ιδιότητα του μάρτυρα. Στην περίπτωση αυτή, η οικονομική τους εξάντληση που κατά κανόνα έχει εκκινήσει ήδη με την καταγγελία του εναντίον τους εγκλήματος και εξαιτίας αυτού επιτείνεται προκαλώντας ανισορροπία στη θέση των διάδικων μερών, ιδίως αν υπολογιστεί και η συχνότητα του φαινομένου των αναβολών που προέρχονται από τον τρόπο οργάνωσης των δικαστηρίων (λ.χ. διακοπή ή αναβολή λόγω ωραρίου) ή εν γένει από τις συνθήκες λειτουργίας της δικαιοσύνης (λ.χ. διακοπή ή αναβολή λόγω κωλύματος συνηγόρου υπεράσπισης ή άλλου παράγοντα της δικαιοσύνης, λόγοι υγείας κλπ), δηλ. χωρίς ευθύνη των ιδίων.

      Ενόψει των παραπάνω κρίνεται ως αναγκαία η ελάφρυνση της δαπάνης που προκαλείται σε αυτούς με την προκαταβολή των σχετικών δαπανών. Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί με πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και η εκτέλεσή της με την εκκαθάριση των σχετικών ποσών θα ανατεθεί στη συναφή με τα έμφυλα ζητήματα Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τονίζουν οι βουλευτές.

      Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τροπολογίας: