ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                          15-7-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αναστολή των πλειστηριασμών α΄κατοικίας ως τον Ιούνιο του 2022

Την αναστολή μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 κάθε πλειστηριασμού που αφορά ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ, κατέθεσαν ως νομοθετική ρύθμιση – τροπολογία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρωτοβουλία είναι των βουλευτών Αλεξιάδη Τρύφωνα, Παπανάτσιου Αικατερίνης, Κουρουμπλή Παναγιώτη, Μαμουλάκη Χαράλαμπου, Ξανθόπουλου Θεόφιλου, Φλαμπουράρη Αλέξανδρου και Χαρίτση Αλέξανδρου.
 
Όπως επισημαίνουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι βουλευτές:

-Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης και ως συνέπεια αυτής, η βαθιά οικονομική ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων, έχουν επιφέρει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και δυσχέρειες σε χιλιάδες πολίτες οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Η οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα.  Οφειλέτες που στάθηκαν όρθιοι κατά τη διάρκεια της  πολυετούς οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σήμερα χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

-Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Υποχρέωση δε κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι η με κάθε τρόπο θωράκιση της κύριας κατοικίας όλων των νοικοκυριών.

-Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση καθίσταται άκρως αναγκαία, καθόσον με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η πρώτη κατοικία στερείται πλέον οποιασδήποτε προστασίας.

Επισυνάπτεται η τροπολογία