ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                  14-2-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Βαθιά αντιδραστικές οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το ν/σ του γάμου ανεξαρτήτως φύλου που διευρύνει συνταγματικά δικαιώματα-Τι λέει η ΝΔ για την άποψη του κ. Βορίδη που τον θεωρεί αντισυνταγματικό;

Βαθιά αντιδραστική και συντηρητική χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, τη λογική των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Και άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι ενώ η ΝΔ υπεραμύνεται της συνταγματικότητας του, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει δημόσια, αντίθετη άποψη, μιλώντας για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.  “Απορώ πως οι δύο ψυχές της ΝΔ θα αποφασίσουν για την αντισυνταγματικότητα. Ο λαός θα τους κρίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

     Αντικρούοντας τις ενστάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι  είναι “ανέντιμη η προσπάθεια να θεμελιωθεί η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου μέσα από το πρίσμα της Εκκλησίας. Η προστασία της πίστης και του Ορθόδοξου δόγματος είναι έργο της Εκκλησίας, όχι της Βουλής”, σημείωσε. Και πρόσθεσε:“Εδώ θεμελιώνουμε δικαίωμα. Έχουμε διεύρυνση της νομιμότητας, Εχουμε επιπλέον κατοχύρωση του άρθρου 4 του Συντάγματος για την ισότητα των πολιτών. Αναγνωρίζουμε σε ανθρώπους να ασκήσουν ένα δικαίωμα που δεν μπορούσαν να ασκήσουν πριν”.

“Με αιφνιδιάζει το ότι εν έτει 2024 ανατρέχουμε στον Μοδεστίνο, για επιχειρήματα. Είναι  βαθιά αντιδραστική και συντηρητική η προσέγγιση όλων των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας. Ο συντακτικός νομοθέτης δεν προσδιόρισε μορφή γάμου. Το να το θέτουμε εμείς με βάση δικά μας προτάγματα, είναι μεθοδολογικό λάθος και θεσμικό ατόπημα”, υπογράμμισε.