ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                             2-11-2023

Θ. Ξανθόπουλος:Διακοπή στατιστικών στοιχείων Σωφρονιστικών Καταστημάτων-Ερώτηση 26 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση με αφορμή την διακοπή ενημέρωσης των στατιστικών στοιχείων για όλα τα σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση που συνυπογράφουν συνολικά 26 βουλευτές, στις 16 Ιουλίου 2023, σταμάτησε η ενημέρωση του σχετικού πίνακα στην  ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής (www.ggap.gov.gr) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον εικόνα ούτε για τον αριθμό των προσώπων που κρατούνται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, ούτε για τα ποιοτικά στοιχεία σχετικά με τους κρατουμένους και το ύψος των ποινών που εκτίουν.   

  Για την ενέργεια αυτή δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα κάποια πληροφορία, σχετικά με το από ποιον και για ποιο λόγο αποφασίστηκε, ούτε μέχρι πότε θα διαρκέσει, σημειώνουν..

  Ο αριθμός των κρατουμένων αποτελούν τον ¨καθρέφτη¨της κατάστασης που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και συνιστά βασικό στοιχείο για τη χάραξη σωφρονιστικής πολιτικής αλλα και για τη διαφάνεια στο σωφρονιστικό σύστημα, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη η πίεση που ασκείται στη χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CPT) για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές,”, επισημαίνουν οι βουλευτές.

Με τα δεδομένα αυτά ερωτούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, γιατί έπαψε η ανά δεκαπενθήμερο ανάρτηση του αριθμού των κρατουμένων ανά Κατάστημα Κράτησης, αν προτίθεται να την επαναφέρει.

   Επισυνάπτεται η Ερώτηση