ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         13-4-2022

«Θα εξεταστεί η απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους ακινήτων του ορεινού όγκου Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης»; -Ερώτηση βουλευτών

    Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου, με την οποία ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν θα προτίθενται να φέρουν νέα ρύθμιση απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους ακινήτων στην ορεινή ζώνη Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης.

     Όπως αναφέρεται στην ερώτηση,  κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να αξιοποιήσου την περιουσία τους, διότι κατέχουν αγρούς και κατοικίες που απέκτησαν. Αν και είναι στην πλειοψηφία τους μικροκαλλιεργητές, στερούνται την δυνατότητα να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα του πρωτογενούς τομέα ώστε να γίνουν βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις τους. Ενώ, πολύ συχνά, έρχονται αντιμέτωποι με υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, η Δ.Ο.Υ. κ.α. και εμπλέκονται σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες καθώς τα ακίνητα τους θεωρούνται πάντα αμφισβητούμενα.

     «Ο Νόμος 4067/2012 (άρθρο 47) για την ειδική νομιμοποίηση αυθαίρετων πρώτων κατοικιών με μειωμένο πρόστιμο διευκόλυνε μεν όσους μουσουλμάνους της Θράκης είχαν τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή από τις διανομές που έγιναν πριν και μετά από τον πόλεμο του 1940, αλλά δεν επέλυσε το πρόβλημα εκείνων που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα των ιδιοκτησιών τους. Σήμερα, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την βελτίωση της ρύθμισης αυτής, ώστε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να αναγνωρισθούν μέσα από πιο ευέλικτες διαδικασίες ως κύριοι της γης που κατέχουν επί δεκαετίες, χωρίς να έχουν συνάψει συμβόλαια αλλά έχοντας καλή πίστη και εύλογη πεποίθηση ότι δεν υπήρχε επίδικο δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου. Μια τέτοια ρύθμιση θα ενισχύσει την αγροτική παραγωγή της περιοχής, θα ισχυροποιήσει την τοπική οικονομία και θα επιταχύνει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής, για αυτό και ως πρωτοβουλία έχει πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα», καταλήγουν οι βουλευτές.

      Επισυνάπτεται η ερώτηση