Στην εκπομπή του Χρήστου Τσούτση “στο ίδιο έργο θεατές”, μίλησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Αναφερόμενος στη νομική και θεσμική διάσταση του ζητήματος των υποκλοπών, απάντησε πως “ήδη με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κινήθηκε η ποινική διαδικασία, γιατί η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών εκτός από την πολιτική διάσταση, έχει μία αμιγώς ποινική διάσταση, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, επισείει ποινή έως 10 χρόνια και επομένως δεν μπορεί να μείνει αυτό το κομμάτι ανεξερεύνητο.

Ως μέλος της επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουμε στην επιτροπή, θεωρητικά είναι η κορυφαία επιτροπή από τις επιτροπές, σαφώς και λειτουργεί και είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα είχε και ουσιαστική και πολύ έντονη παρέμβαση.

“Το πολιτικό θέμα που προκύπτει στο ζήτημα των υποκλοπών είναι πως ενώ η επιτροπή κάλεσε για ακρόαση τους προηγούμενους διοικητές της ΕΥΠ, καθώς και την αρμόδια εισαγγελέα κυρία Βλάχου και τον κύριο Δημητριάδη,  διευθυντή πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, οι μεν παλαιότεροι διοικητές κατέθεσαν αυτά που γνώριζαν, να πω πως το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι απόρρητο, πλην όμως αυτοί που έχουν μία οργανική θέση με την κυβέρνηση αρνήθηκαν επικαλούμενοι το απόγευμα.

Για αυτό το ζήτημα υπάρχει μία πολύ σοβαρή συζήτηση και σε επίπεδο συνταγματολόγων και σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, διότι αν δεχτούμε ότι ισχύει έναντι της επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας στο απόρρητο, σημαίνει ότι η εθνική αντιπροσωπεία αδυνατεί να ελέγξει θεσμούς και υπηρεσίες του Κράτους, κάτι το οποίο αντιβαίνει στην αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Δεν υπάρχουν στεγανά, άβατα και απροσπέλαστα σημεία στη γνώση και στην κρίση της Βουλής, η οποία ουσιαστικά είναι η αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Οι συγκεκριμένοι καλύφθηκαν πίσω από το απόρρητο και αρνήθηκαν να καταθέσουν απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα απασχολούν όλη την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο κύριος Ανδρουλάκης και ποιος έδωσε την εντολή.

Τα κομβικά σημαίνουν αυτά και θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει.

https://youtube.com/watch?v=ENAy67QPViE%3Ffeature%3Doembed