Με ερώτησή τους, 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν τις ενέργειες της Κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Όπως δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ένας από τους υπογράφοντες την ερώτηση, ο βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, «οι γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις είναι πρωτίστως ηθικό και ιστορικό χρέος. Η Βουλή, με την προηγούμενη σύνθεσή της, είχε καταλήξει σε πόρισμα με ευρύτατη πλειοψηφία, που αποτελεί τον οδηγό της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Επεδόθη το πόρισμα τον Ιούνη του 2019 και τον Νοέμβρη του 20109 απάντησε η Γερμανία και με ρηματική διακοίνωση απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας.

Ως βουλευτές της Αριστεράς, οφείλουμε να κρατάμε το θέμα σε εγρήγορση και, κυρίως, να πείθουμε τη διεθνή έννομη τάξη ότι ουδέποτε παραιτηθήκαμε από αυτές τις αξιώσεις μας κι ότι παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε να έχει αντανακλαστικά πιο οξυμμένα. Το γεγονός ότι δεν αντέδρασε μάς δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουμε με την ερώτηση αυτή, για να λάβουμε μια τεκμηριωμένη και επίσημη απάντηση».

Στην ερώτησή τους, οι 41 βουλευτές ζητούν να μάθουν:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων;

2. Μετά και την απορριπτική απάντηση της Γερμανίας, πώς έχει αντιδράσει η Ελληνική πλευρά μέχρι σήμερα τόσο απέναντι στη Γερμανία, όσο και στη διεθνή κοινότητα, καθιστώντας σαφές ότι οι αξιώσεις της χώρας μας παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες;