Ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Χρήστου Τσούτση που μεταδίδεται κάθε μεσημέρι στις 12 από τον Prisma 91,6.
Αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη είπε πως αυτή τη στιγμή η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, σε αυτούς που είναι τραυματισμένοι και δίνουν τη μάχη για τη ζωή και την υγεία τους, καθώς και στους εργαζόμενους στο Εθνικό σύστημα υγείας που είναι στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και των συγγενών και απαιτείται καταλλαγή, προσεκτική συζήτηση και κυρίως διάθεση για την αναζήτηση της αλήθειας.
Με αυτή την έννοια η κάθε κουβέντα που γίνεται πρέπει να πατάει σε δεδομένα και στοιχεία και κυρίως να μην γίνεται μετάθεση ευθυνών και αλλαγή του πλαισίου της συζήτησης.
Σήμερα έχουμε να λύσουμε ένα θέμα, την σύγκρουση δύο τρένων που προήλθε από την ανυπαρξία δικλείδων ασφαλείας και η ανεπάρκεια του συγκεκριμένου εργαζόμενου του ΟΣΕ δεν μπορεί να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για αυτούς που ευθύνονται για τις πάγιες ανεπάρκειες.
Ο κύριος Ξανθόπουλος στάθηκε όπως είπε στην απρέπεια τον Πρωθυπουργού, ο όποιος βιάστηκε πριν λειτουργήσουν θεσμικά οι θεσμοί της δικαιοσύνης, να μιλήσει ο ίδιος πρώτος για ανθρώπινο λάθος, το οποίο ουσιαστικά φωτίζει έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε ενδεχομένως ένα λάθος και ευθύνεται ο ίδιος
.
Αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει να κουμπωνόμαστε απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς η διάθεσή τους είναι να γίνει μία επικοινωνιακή διαχείριση και να μη δούμε σε βάθος το πρόβλημα που έχει σχέση με την ασφάλεια των μετακινήσεων και αυτό είναι ένα πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας και δεν είναι ένα πρόβλημα διελκυστίνδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, η ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
Απλώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βγει από το κάδρο και να ελαχιστοποιήσει τις πολύ μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός της χώρας συνομιλεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ουσιαστικά φωτογραφίζει την κατεύθυνση των ερευνητικών πράξεων.
“Όταν λέει τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών Υποδομών, όλα αυτά εάν είναι τυχόν, εάν υπάρχει καθυστέρηση ή όχι είναι αντικείμενο της έρευνας.
Το να θέλεις να ποδηγετήσεις την έρευνα σύμφωνα με την δική σου επιχειρηματολογία είναι μία πράξη αδιανόητη για κράτος δικαίου.
Θα μου πείτε εδώ ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τους υπουργούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί την επόμενη μέρα αυτό σας πείραξε;
Εν πάση περιπτώσει εμείς εδώ είμαστε ως αντιπολίτευση, ως κόμμα που παλεύουμε για την θεσμική λειτουργία του Κράτους, για να πούμε ότι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις συνιστούν ατόπημα.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά το ίδιο ατόπημα καθώς στην πρώτη φορά μίλησε για ανθρώπινο λάθος, βγάζοντας από το κάδρο τις ελλείψεις στα στοιχεία της τεχνολογικής υποστήριξης και τώρα θέλοντας να προσδιορίσει στην κατεύθυνση που θα κινηθούν οι κατευθύνσεις και οι έρευνες της δικαιοσύνης.
Αναφορικά με τον τρόπο που κινείται η δικαιοσύνη, προσέχουμε πάρα πολύ το πώς κινείται. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη αγωνία, το γεγονός δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά ευρύτερα κοινωνικό, θα έχει πέσει στην αντίληψή σας η σκέψη της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων να κάνουν παρέμβαση στην ποινική δίκη γιατί είναι ένα θέμα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Σκέψεις για επιλεκτική διαχείριση του δυστυχήματος στα Τέμπη θα πρέπει να αποκλείονται από όλους γιατί πλέον η κοινωνία είναι έμπειρη, υποψιασμένη και αποφασισμένοι κυρίως να διεκδικήσει την εφαρμογή των νόμων.
Σύμφωνα με τον κύριο Ξανθόπουλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι μία κυβέρνηση που επί 4 χρόνια έχει ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έχουν μία παντοδυναμία στο κομμάτι αυτό και έχουν συνηθίσει να μην τους ασκείται ούτε κριτική, ούτε να υπάρχουν αντιρρήσεις στις επιλογές τους.
Στα πλαίσια του επιτελικού Κράτους διαχειρίζονται μία χώρα όπως προσφυώς είχε αποκαλέσει η Φώφη Γεννηματά Μαξίμου α.ε. Και είναι απότοκο αυτός της λογικής.
Δυστυχώς διοικούν την χώρα με την αίσθηση των νομίμων ιδιοκτητών. Όταν ο τύπος δεν κάνει τη δουλειά του. Όταν η κοινωνία χειμάζεται και οι πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από αλλεπάλληλες αυξήσεις, ρεύματος, βασικών καταναλωτικών αγαθών, αντιλαμβάνεστε πως η εξουσία κάνει πάρτι.
Αυτά είναι πράγματα αδιανόητα για μία δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Σας επανέλαβαν υπήρχε ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί τα στελέχη του και τον στρατό σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί.
Στη δική μας περίπτωση όλα αυτά τα πράγματα είναι περίπου προνόμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του.
Κατά την άποψή μου ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να έχει προφυλαχθεί από αυτή την κακοτοπιά, καθώς η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Δεν θέλω να υπονοήσω τίποτα για το ήθος, ποιότητα και επάρκεια του συνεργάτη του κυρίου Καραμανλή, αλλά πόντας ο γιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταλαβαίνετε ότι απονομιμοποιείς στην συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών το ρόλο του εισαγγελέα.
Προφανώς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έβαζε ένα άτομο της απεριόριστης εμπιστοσύνης του σε αυτό τον τομέα, διότι προσπαθεί να κάνει μία διαχείριση κρίσεων πριν τις εκλογές.
Πρόκειται για μία ρευστή και μεταβατική περίοδο, κανείς δεν πάει στο Υπουργείο για να κάνει έργο επί της ουσίας αλλά να διευθετήσει μία κρίση.
Επίσης επαινέθηκε από πολλούς η πράξη παραίτησης του κυρίου Καραμανλή, ως πράξη ευθύνης που σπάνια συναντάται στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα.
Εγώ θέλω να ρωτήσω η πράξη παραίτησης συνεπάγεται και με πράξη παραίτησης από τις επόμενες εκλογές, ή απλά ήταν πράξη παραίτησης από την υπουργική ιδιότητα και όλα καλά ξαναγυρίζουμε για να ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών;
Αυτό το θέτω στο δημόσιο διάλογο και η ζωή θα δείξει στο προσεχές διάστημα ποια θα είναι η απάντηση.
Στο ερώτημα αν αυτό μπορεί να είναι ένα αντιστάθμισμα στην υπόθεση του κυρίου Πολάκη και το πώς διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μία μικρότερη ενδεχομένως πολιτική κρίση , απάντησε πως είναι δύο ασύγκριτα μεγέθη.
Ο μεν ένας είναι υπουργός στου οποίου τον τομέα συνέβη ένα πολύνεκρο δυστύχημα, ο δε άλλος είναι ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης που έχει μία διαφορά με την κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ όπως την εκφώνησε ο πρόεδρος.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσαμε μία απόλυτα θεσμική διαδικασία, ο Παύλος Πολάκης την επομένη της συνέντευξης του προέδρου στο πρώτο θέμα, είπε την άποψή του που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή του προέδρου.
Ο Πρόεδρος εξήγησε τι σημαίνει για μας για να επανέλθουμε στην κυβέρνηση της χώρας, είμαστε πλέον έμπειροι, θέλουμε να αποκαταστήσουμε την λειτουργία του κράτους δικαίου, να σταματήσει να υφίσταται ο τόσο μεγάλος αριθμός μετακλητών με τους παχυλούς μισθούς, να πάψει να υφίσταται ο επηρεασμός της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική εξουσία και διάφορα θεσμικά πράγματα.
Ο Παύλος Πολάκης την επόμενη μέρα έκανε μία δημοσίευση όπου στοχοποίησε συγκεκριμένους ανθρώπους λέγοντας πως αν δεν φύγουν αυτοί δεν μπορεί να έχουμε διαφορετική πορεία.
Η θέση μας είναι ότι καταρχάς η διαφωνία μας με την κυβέρνηση είναι πολιτική και ιδεολογική και δεν εστιάζεται στα πρόσωπα.
Το θέμα είναι να αλλάξει η πολιτική ώστε τα πρόσωπα να μην έχουν τον βαρύνοντα λόγο που προσπαθούν να αποκτήσουν τώρα.
Με αυτή την έννοια είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό οργανισμό.
Θεσμικά ο Πρόεδρος αφαίρεσε τις αρμοδιότητες του τομέα διαφάνειας και της ανέθεσε στο Γιάννη Ραγκούση, συγκάλεσε το εκτελεστικό γραφείο σε διευρυμένη σύνθεση και αυτό αποφάσισε να μην είναι στα ψηφοδέλτια Παύλος Πολάκης και να τον παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας.
Η επιτροπή δεοντολογίας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για το πειθαρχικό μέτρο.
Δεν έχει καμία σχέση Η ευθύνη και συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη με την ευθύνη και την συμπεριφορά του υπουργού και δεν καταλαβαίνω ποιος μπορεί να βάζει αυτά τα πράγματα στο δημόσιο διάλογο πώς παράλληλα παραδείγματα αυτό μου είναι αδιανόητο/