ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                    17-1-2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Επέλαση της ΝΔ στην ΕΡΤ με αυξήσεις στα golden boys και νέες προσλήψεις γαλάζιων παιδιών»

      Στην ερώτηση, που  κατατέθηκε κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κάτση Μάριου, και της Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Γκαρά Αναστασίας, οι 35 συνολικά συνυπογράφοντες βουλευτές, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «την ώρα που η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις μισθού στους υπαλλήλους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την ίδια στιγμή, μέσω του μηνύματος απολογισμού για τη χρονιά που πέρασε, αναγγέλλουν αναπροσαρμογή απολαβών στελεχών που έχουν θέσεις ευθύνης – φυσικά προς τα πάνω –   στέλνουν προσκλητήριο νέων γαλάζιων προσλήψεων με το αμαρτωλό καθεστώς της προσωπικής συνέντευξης, προχωρούν σε προσλήψεις χωρίς πλαφόν ή αιτιολόγηση, υπό πλήρη αδιαφάνεια, μέσω διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ».

      Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως «πρόκληση» τις αναφορές σε «αμεροληψία» και «πλουραλισμό» υπενθυμίζοντας και τις δεκάδες περιπτώσεις στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη, κοψίματος ρεπορτάζ, λογοκρισίας, υποεκπροσώπησης κομμάτων, ακόμη και αναρτημένων οδηγιών να μην «παίξουν» συγκεκριμένα πλάνα (βλ. «κορωνοπάρτι» πρωθυπουργού στην Ικαρία).
     Τέλος, επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει το παραμικρό για την πλατφόρμα του ERTFLIX που προοριζόταν για την ενημέρωση του απόδημου Ελληνισμού, παρότι έχει εξαγγελθεί από τη διοίκηση της ΕΡΤ 2 φορές μέχρι σήμερα.

      Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν την κυβέρνηση, αν έχει σκοπό να βάλει «φρένο» στις αυξήσεις των golden boys και στις αδιαφανείς προσλήψεις αλλά και  να αποτρέψει τις μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ΕΡΤ προχωρώντας παράλληλα στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ρωτούν ακόμη αν μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση βάζοντας «φρένο» στις απευθείας αναθέσεις και με ποιο τρόπο θα εγγυηθεί ότι τηρούνται οι συνταγματικές επιταγές σχετικά με την ελευθερία του λόγου διασφαλίζοντας πως το δημοσιογραφικό έργο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν θα υφίσταται περιορισμούς και λογοκρισία.

        Επισυνάπτεται η ερώτηση