ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                           17-4-2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να επεκταθεί το μέτρο του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλη την επικράτεια»

Να επεκταθεί  το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπoυλος.

Όπως αναφέρεται στη ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου και Αναπλ. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο Χάρη Μαμουλάκη, «η θέσπιση της υπηρεσίας «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» που προβλέπεται στο άρθρο 19 της σύμβασης των Ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, πρόκειται για μια αναγκαία πρωτοβουλία που επί της αρχής κινείται στην σωστή κατεύθυνση και ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, το οποίο όχι μόνο υποστηρίζουμε, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά έχει περιληφθεί και στις προτάσεις που εξήγγειλε τον Φεβρουάριο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας για την αναπηρία. Είναι κοινώς αποδεκτό άλλωστε ότι η καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, στην οποία συμβάλει ο βοηθός αναπήρου, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου της ανεξάρτητης διαβίωσης και της ισότιμης παρουσίας των ΑμεΑ στην κοινωνία».

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με την ΚΥΑ 28458/2022, η πιλοτική εφαρμογή της εν λόγω παροχής προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για 1.000 αναπήρους στην Περιφέρεια Αττικής. Ενέργεια που ενισχύει δυστυχώς τους ήδη εμπεδωμένους όρους στην συνείδηση των ΑμεΑ αυτούς της διάκρισης, του αποκλεισμού και της αδικίας. Παράλληλα, εισάγεται ως μέσο αξιολόγησης των υποψηφίων δικαιούχων προσωπικού βοηθού το ερωτηματολόγιο εκτίμησης της λειτουργικότητας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση του αναπηρικού κινήματος για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και να διπλασιάσει τον αριθμό του άμεσου δείγματος, καθώς και αν θα καταργήσει την εξέταση των υποψηφίων δικαιούχων προσωπικού βοηθού βάσει ερωτηματολογίου αξιολόγησης της λειτουργικότητας.

 *Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης