Γιατί περιορίζετε τις ποινικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπώνστον Κώστα Καραμανλή και δεν τις επεκτείνετε και στον Χρήστο Σπίρτζη; Ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, είχε ολοκληρωθεί η περιλάλητη σύμβαση 717.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναδεικνύει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο του κ. Καραμανλή αλλά επιμερίζει, διαφορετικές βέβαια, στους Χρυσοχοϊδη, & Τραντόπουλο. Σε ό, τι αφορά στον Χρήστο Σπίρτζη θυμίζω ότι ο ίδιος ο σύντροφος ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής με βάση του πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, την άρση της ασυλίας του, σε αντίθεση βέβαια με τον Κώστα Καραμανλή. Ειδικά δε στο δικό μας πόρισμα εμείς αναφέρουμε ότι πρέπει να συνεχισθεί η έρευνα και αρμόδια για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών είναι η Δικαιοσύνη. Κινούμαστε δηλαδή διαμετρικά αντίθετα από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει τα γεγονότα, «έβγαλε λάδι» κατά το κοινώς λεγόμενο τους υπουργούς τους και περιόρισε τις ευθύνες στους υπαλλήλους του ΟΣΕ.

 Με αφορμή το ζήτημα της ακρίβειας, τι σας κάνει να πιστεύετε ότιμπορείτε ως κόμμα να επιβληθείτε στα καρτέλ όταν αυτά υπήρχαν κι επί ημερών σας;

Η ύπαρξη «εναρμονισμένων πρακτικών», όπως είναι η τυπική ονομασία των καρτέλ είναι μια διαδικασία εγγενής στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν θεσμικά εμπόδια, που αφ’ ενός μεν να αποτρέπουν τη δημιουργία τους και αφ’ ετέρου, εφόσον δημιουργηθούν, να επιβάλουν ανάλογες κυρώσεις. Η δημιουργία των καρτέλ ενισχύεται από την πολική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. η οποία αφ’ ενός μεν αποδυνάμωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αφ΄ετέρου αρκείται στις περιπτώσεις εξόφθαλμης παραβίασης των νόμων, σε πρόστιμα δυσανάλογα με τα κέρδη, που τα μέλη του καρτέλ αποκόμισαν. Το ζήτημα της ακρίβειας ωστόσο δεν εξαντλείται μόνον στα καρτέλ. Αφορά συνολικά τη διαδικασία από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Θυμίζω ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ακρίβεια, ούτε η κερδοφορία  ή καλύτερα η αισχροκέρδεια των καρτέλ είχαν αυτές τις διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο, που απ΄το 2019 και μετά η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια βαδίζουν χέρι χέρι. Οι προτάσεις που μόλις εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Στ. Κασσελάκης παρέχουν ένα αποτελεσματικό πλέγμα αντιμετώπισης του φαινομένου. Ειδικά δε για τα καρτέλ θεσπίζουμε πρόστιμο ανάλογο με τον τζίρο της ελεγχόμενης επιχείρησης και όχι κατ’ αποκοπήν και επί πλέον δημιουργούμε μητρώο επιχειρήσεων 5ετούς διάρκειας για τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν ή λειτουργούν καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό έτσι ώστε να αποκλείονται από συναλλαγές με το Δημόσιο. Καταλήγω λέγοντας ότι η αντιμετώπιση των καρτέλ είναι θέμα πολιτικής βούλησης και διάθεσης σύγκρουσης με τα συμφέρονται που αισχροκερδούν σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι από θέση αρχής απέναντι σε τέτοιου είδους συμφέρονται, κάτι  που δεν συμβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες 90 ημέρες ώστε να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και πώς το προσδιορίζετε αυτό το καλό αποτέλεσμα;

Αυτό που κάνουμε με επιτυχία το τελευταίο διάστημα. Να εκφωνήσουμε έναν σαφή, χωρίς αμφισημίες πολιτικό λόγο και να βάλουμε τα προβλήματα της Κοινωνίας στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Οι Πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης και το περίφημο 41% καθώς και η πολυδιασπασμένη & καθηλωμένη αντιπολίτευση την έχουν αποθρασύνει. Η κατάθεση μιας σαφούς προγραμματικής πρότασης, που θα συνδέει τις Ευρωεκλογές με την αδήριτη ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη προς προοδευτική κατεύθυνση, να πάψει να είναι μήτρα αντεργατικών & αντιλαϊκών μέτρων είναι πρώτη προτεραιότητα. Επίσης, η συγκρότηση ενός αξιόμαχου ψηφοδελτίου, που θα αποτελείται από ανθρώπους της «μέγιστης εμβέλειας» θεωρώ ότι θα είναι το εργαλείο, που θα μας επιτρέψει να ενεργοποιήσουμε και γιατί όχι να συγκινήσουμε τον κόσμο. Τέλος, οφείλουμε να αναδείξουμε τον κίνδυνο  να υπάρξει για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο πλειοψηφία δεξιών & ακροδεξιών κομμάτων κόντρα σε ό, τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Σε ό, τι αφορά το καλό αποτέλεσμα θα έλεγα ότι στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή επίδοση, έτσι ώστε να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ, στο οποίο μέχρι πρότινος είχαμε εγκλωβιστεί.

Είστε ο μοναδικός βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Το ήδη δύσκολο έργο σας δεν δυσχεραίνεται κι από το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει επισκεφθεί ούτε μία φορά την περιφέρεια με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Είναι αλήθεια ότι μετά τις αποχωρήσεις των βουλευτών, που αποτελούν πλέον την Νέα Αριστερά, απέμεινα ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης. Και αυτό σε συνάρτηση με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, η οποία απαιτεί συνεχή παρουσία στη Βουλή, αυξάνει τις δυσκολίες. Αν δε λάβετε υπόψη ότι η περιφέρειά μας είναι «δύσκολη» για την Αριστερά έχετε πλήρη εικόνα της δυσχερούς κατάστασης. Ως βουλευτής της Αριστεράς είμαι κομμάτι λειτουργίας του Κόμματος. Επομένως, μετά τις εκλογές για Νομαρχιακές Επιτροπές στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπαίνει σε μια νέα φάση οργανωτικής ανάταξης & ανάπτυξης. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις κομματικές οργανώσεις, θα αποκαταστήσουμε την επαφή μας με τη Κοινωνία. Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο, σας ενημερώνω ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα οργανωθεί αναπτυξιακό συνέδριο σην περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν οι φορείς και η τοπική κοινωνία, ώστε να σχεδιασθεί ένα πρόγραμμα που να απαντά στα προβλήματα της περιοχής μας. Για μας αυτό είναι η Πολιτική, έτσι παρεμβαίνουμε, λαμβάνουμε υπόψη τις τοπικές Κοινωνίες και δεν αρκούμαστε σε μονοήμερες ή όλιγόωρες επισκέψεις του Αρχηγού απλώς για το θεαθήναι ούτε και θεωρούμε ότι «οι δυνάμεις της αγοράς» έχουν τη λύση για κάθε πρόβλημα.