ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                              ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                          6-3-2020

Υποχώρηση της ανάπτυξης δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ-Επιβεβαιώνεται η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς στη Δράμα-Άλλη μια διάψευση της κυβέρνησης των «αρίστων»

Μιλώντας πριν περίπου ένα μήνα στη Βουλή, είχα μεταφέρει την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς στην περιοχή της Δράμας, οι οποίοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου καταγράφοντας μια  σημαντική πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων τους το τελευταίο τετράμηνο του 2019, ενώ η αρνητική αυτή τάση συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό και τον Ιανουάριο του 2020.

Δυστυχώς, αυτή η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων της αγοράς στην περιοχή της Δράμας, επιβεβαιώθηκε πανελλαδικά, με τα πιο επίσημα στοιχεία. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛΣΤΑΤ), ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αυξήθηκε μόλις 1%.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ,  η ανάπτυξη έτρεχε με ρυθμό 2.8% την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε αναιμική και υποσχόταν ποσοστά ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ! 

Με τα νέα στοιχεία, οι προσδοκίες της κυβέρνησης προσγειώνονται ανώμαλα, αφού ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 1,9% του ΑΕΠ, επίδοση πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις για υπέρβαση ακόμα και του 2%.

Οι εξελίξεις αυτές στην οικονομία είναι ανησυχητικές, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μόνο για τον μήνα Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζει υστέρηση 754 εκ. ευρώ  έναντι του στόχου!

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έπεσε πανηγυρικά έξω και στις προβλέψεις της για την οικονομία. Αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας δεν αρκούν μεγάλα λόγια και υποσχέσεις αλλά έργα, επεξεργασμένο παραγωγικό σχέδιο και αναπτυξιακή στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά και τον κόσμο της εργασίας.