Βιογραφικό

Γεννήθηκα στη Δράμα το 1957. Γονείς μου είναι ο Σάββας Ξανθόπουλος και η Μαριάνθη Ξανθοπούλου, το γένος Μ.Δέκου. Από το 1984 είμαι Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Δράμας, ενώ από το έτος 1990 είμαι Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις. Σε ό, τι αφορά στην οικογενειακή μου κατάσταση, σύζυγός μου είναι η Αθηνά Κουκόγια, παιδίατρος, με την οποία έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Σάββα και την Κων/να, τα οποία σπουδάζουν.

Διετέλεσα επί 9 χρόνια Πρόεδρος του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ενώ με αυτή μου την ιδιότητα συμμετείχα στην ίδρυση και στη συνέχεια στο Δ.Σ. της Δομής για την πρόληψη και την ενημέρωση για τις εξαρτήσεις με τον διακριτικό τίτλο ΔΡΑΣΗ, η οποία εποπτεύεται από τον ΟΚΑΝΑ.

Επίσης διετέλεσα επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ Δράμας), στέλεχος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού (ΝΕΠΟΤΑ).

Υπήρξα αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Γ.Σ. της ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ενώ μέχρι την εκλογή μου, οπότε και παραιτήθηκα, διετέλεσα Πρόεδρος των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας Θράκης.

Στο Κοινοβούλιο, είμαι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων.

Ημουν μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος όπου είχα την τιμή να είμαι Ειδικός Εισηγητής της Μειοψηφίας, ενώ συμμετέχω και στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης που διερευνά τυχόν αδικήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.