Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που ψηφίζεται εσπευσμένα από τη Βουλή, καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο, την νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για  την ανάπτυξη.  Αποκαλύπτει την πρόθεση της να θυσιάσει χωρίς κανένα δισταγμό, τον  ανεκτίμητο  πλούτο της χώρας, το φυσικό της περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Για την νεοφιλελεύθερη αντίληψη  το περιβάλλον, το Δάσος εν προκειμένω, αποτελούν επενδυτικές προκλήσεις και όχι καθοριστικής σημασίας παράμετροι για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. 

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης παραβιάζει κατάφωρα τις συνταγματικές διατάξεις  περιβαλλοντικής προστασίας και θέτει σε κίνδυνο σημαντικές πτυχές του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,  όλα γίνονται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, μετατρέπονται σε προσδοκία ευκαιριών και κερδοσκοπίας.

Πάνω από 80 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς επισημαίνουν, ότι με τον «νομοθετικό εκσυγχρονισμό» του κ. Xατζηδάκη,  καταργείται ουσιαστικά η προστασία τις περιοχές Νatura 2000 καθώς επιτρέπονται μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεκάδες προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Ελλάδα υποβαθμίζονται επικίνδυνα με την κατάργηση της αυτοτέλειας των Φορέων διαχείρισής τους. 

Στην  περιοχή της Δράμας, πλήττεται ο Φορέας Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης που διαχειρίζεται το Εθνικό Πάρκο Ροδόπης, στο οποίο εντάσσεται το περίφημο δάσος του Καρά Ντερέ, μια από τις ομορφότερες ορεινές δασικές εκτάσεις της ώρας.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Στ. Κεχαγιόγλου, σε ανοικτή επιστολή του προς τους βουλευτές της Αν. Μακεδονίας-Θράκης, επισημαίνει με εμφαση:

:«Το νομοσχέδιο δεν συνιστά εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά δραματική οπισθοδρόμηση. .. Αποτελεί θέμα Δημοκρατίας και Συνταγματικότητας να μην ψηφιστεί».

Με το ίδιο ν/σ περιορίζεται ασφυκτικά ο χρόνος περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων οι οποίες εκχωρούνται και σε ιδιώτες ενώ εμποδίζεται η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ελέγχου.

Ακόμη επιχειρείται η νομιμοποίηση  εκατοντάδων χιλιάδων αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις και κατά περίπτωση σε ρέματα και υγροβιότοπους και επαναφέρονται αποτυχημένες και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, μορφές διαχείρισης σκουπιδιών(καύση), τα δίκτυα ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παραδίδονται σε ιδιώτες ενώ με σειρά εμβόλιμων φωτογραφικών διατάξεων, «τακτοποιούνται»  γραμμάτια της κυβέρνησης σε ποικιλώνυμα συμφέροντα. Και όλα αυτά όταν η κλιματική κρίση είναι παρούσα, μας απειλεί και υποχρέωσή μας είναι να μη σκεφτόμαστε με βραχυπρόθεσμους όρους .

Ο αρμόδιος υπουργός όμως ήταν σαφής. Ενέταξε  το αντιπεριβαλλοντικό του νομοσχέδιο στα διαρθρωτικά μέτρα  επανεκκίνησης της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας και με τον τρόπο αυτό ότι για την Κυβέρνηση το Δάσος έχει πρωτίστως οικονομική και όχι οικολογική διάσταση ! 

Η κυβέρνηση που υποκριτικά μιλά για «πράσινη ανάπτυξη», αδιαφορεί προκλητικά για την καθολική αντίδραση των περιβαλλοντικών φορέων της χώρας που καταδικάζουν ως καταστρεπτικές για το περιβάλλον τις επιλογές της. 

Αντίθετα, προσέθεσε άλλα 50 άρθρα που δεν είχαν τεθεί στην αρχική  διαβούλευση και επέμεινε  να προχωρήσει στη ψήφισή του, εν μέσω μιας υπολειτουργούσας λόγω της πανδημίας, Βουλής, δείχνοντας έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και περιφρόνηση της Βουλής και των θεσμών.

Η Ελλάδα, χώρα της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας δεν μπορεί να εγκληματεί κατά του περιβάλλοντος. Οφείλει να ενισχύσει και όχι να εξασθενίσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του και να συνδέσει άρρηκτα την αναπτυξιακή της στρατηγική με το περιβάλλον μέσα από ένα καθολικό σχέδιο  αειφορίας, βιωσιμότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.  

Οι επιλογές είναι πιά ξεκάθαρες. Απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική τη κυβέρνησης, που οδηγεί σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, υπάρχει το  αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σχέδιο που έχει στόχο να αναβαθμίσει ποιοτικά, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Και αυτό το σχέδιο προτείνουμε στη Κοινωνία για να αποτραπούν οι δυσοίωνες προοπτικές για το περιβάλλον αλλά και για όλη την Ελληνική Κοινωνία.

https://www.ethnos.gr/apopseis/103318_koronoios-kybernitikes-aythairesies-kai-periballon