ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                27-9-2020

Ερώτηση 36 βουλευτών για την κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και χωρίς αναφορά στο ρόλο του ΤΑΧΔΙΚ

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των νέων Δικαστικών Μεγάρων που προωθεί η κυβέρνηση, επιλέγοντας τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) αντί να αξιοποιήσει το ρόλο του ΤΑΧΔΙΚ που εκ του νόμου έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Κιλκίς και αναπληρώτριας τομεάρχη Δικαιοσύνης για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπολέμησης Διακρίσεων, Ειρήνης Αγαθοπούλου, η επιλογή των ΣΔΙΤ αντί του ΤΑΧΔΙΚ, σημαίνει ότι η κατασκευή αλλά και η εκμετάλλευση των Δικαστικών Μεγάρων ανατίθεται αποκλειστικά σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να εκμισθώνει αυτά τα ακίνητα για την χρήση τους.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο αν υλοποιηθούν αυτά τα έργα μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω των υπηρεσιών του δημοσίου και ερωτούν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών και Μεταφορών, εάν θα παρακαμφθεί τελικά το ΤΑΧΔΙΚ από την διαδικασία και εάν έχει υπολογισθεί  το κόστος αυτής της επιλογής, ενώ ζητούν να κατατεθούν και όλες οι σχετικές οικονομικές μελέτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Δικαιοσύνης

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων»

Η εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών κτιρίων αποτελεί βασικό συστατικό της άσκησης της δικαστικής λειτουργίας. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και για τους πολίτες και τους επαγγελματίες που κάνουν χρήση αυτών των κτιρίων.  

Σε συνέχεια των παραπάνω, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ότι: «Το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) είναι Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε με το ν.δ.1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων»  με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων, Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων και λειτουργεί με ιδίους πόρους, υποστηρίζοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου του. Από την ίδρυσή του, ο βασικός στόχος του είναι η εξασφάλιση των υποδομών και του εξοπλισμού τόσο στον τομέα της στέγασης όσο και στον τομέα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και κατάλληλων συνθηκών Κράτησης».

Βέβαια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω, καθώς, βάσει δημοσιευμάτων, αλλά και σύμφωνα με το ΦΕΚ 3254/Β’/5.8.2020, παρουσιάζονται οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως ο μόνος τρόπος υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος από την κυβέρνηση. Αναθέτοντας ουσιαστικά την κατασκευή αλλά και την εκμετάλλευση των Δικαστικών Μεγάρων σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να εκμισθώνει αυτά τα ακίνητα για την χρήση τους.

Επειδή παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κατοχύρωση των διαγωνισμών για αυτές τις συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, ξεφεύγουν από το χαρακτήρα του επείγοντος.

Επειδή το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο αν υλοποιηθούν αυτά τα έργα μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω των υπηρεσιών του δημοσίου. Ως δημοσιονομικό κόστος ορίζεται και η εκμίσθωση αυτών των ακινήτων για δεκαετίες αλλά και τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από την εκμετάλλευση χώρων των κτιρίων.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στέγασης των δικαστικών λειτουργιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να προχωρήσουν τις απαραίτητες μελέτες αλλά και την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων μέσω του Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και αν όχι γιατί;
  2. Έχει κοστολογηθεί η δημιουργία των Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ και προκύπτει ότι συμφέρει το ελληνικό δημόσιο;

Παρακαλούμε να κατατεθούν οι οικονομικές μελέτες, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων έγινε η επιλογή να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος (Θανάσης)

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος