ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3-4-2022

45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί την αγωνία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που απομακρύνονται από την εργασία τους μετά από είκοσι έτη

    Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος μαζί με 44 συναδέλφους του, συνυπέγραψε αναφορά, προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την επιστολή εργαζομένων 15 Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι» από όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην αναφορά που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκ. Βαρδάκη,  οι 160 εργαζόμενοι σε διάφορους Δήμους της χώρας ενημερώνουν ότι βρίσκονται εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων όλων των κατηγοριών, της προκήρυξης 4κ/2020, μετά από 20 χρόνια εργασίας στο Βοήθεια στο Σπίτι και ζητούν αποκατάσταση. 

         Σύμφωνα με την επιστολή των Σωματείων, πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια μέσω της συνεχούς κοινωνικής προσφοράς και παράλληλα έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερους ψυχοσυναισθηματικούς δεσμούς με τους εξυπηρετούμενους, αναπτύσσοντας με τα χρόνια ένα κλίμα εμπιστοσύνης, εχεμύθειας και άνεσης που συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών.

        Οι εργαζόμενοι αυτοί, έχουν εξοικειωθεί με τις τοπικές υπηρεσίες και δομές της περιοχής και του Δήμου τους τις οποίες χρησιμοποιούν τόσα χρόνια, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα σε επίπεδο τοπικών και κρατικών υπηρεσιών, ασφαλιστικούς οργανισμούς, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Φαρμακεία, τοπικές εθελοντικές οργανώσεις κλπ, κάνοντας το έργο τους πολύτιμο και αποτελεσματικό στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

        Το γεγονός δε ότι η ύπαρξη του ανάλογου προσωπικού έχει ελαττωθεί σημαντικά. Από 3.800 που ήταν το 2008, σήμερα αριθμούν μόνο 2.909. Επιπλέον, οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους εργαζόμενους του ΒσΣ δεν καλύπτονται από άλλες δομές υγείας και πρόνοιας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ συνεχώς προκύπτουν νέα αιτήματα ευάλωτων πολιτών.

     Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει το αίτημα των Σωματείων εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι και να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.