ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                         31-3-2022

Αίτημα Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για επείγουσα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την έκθεση του ΕΣΡ που διαπιστώνει έλλειψη πολυφωνίας στα τηλεοπτικά ΜΜΕ το 2020

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη συζήτηση επί της Έκθεσης Πεπραγμένων, του έτους 2020, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με ακρόαση του Προέδρου, κ. Αθανάσιου Κουτρομάνου, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη της Επιτροπής. Όπως επισημαίνουν από την εν λόγω έκθεση, είναι πρόδηλη η έλλειψη πολυφωνίας στα τηλεοπτικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.

Τα στοιχεία της Εκθεσης δείχνουν ότι η Κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ προβάλλονται σε συντριπτικά, απαράδεκτα για μια σύγχρονη Δημοκρατία εντός της Ε.Ε., ποσοστά, εις βάρος του χρόνου προβολής της δραστηριότητας των άλλων κομμάτων, αναφέρουν οι βουλευτές προσθέτοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της αναλογικής παρουσίασης των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης καθώς δεν τηρείται καν το κριτήριο της αντιστοίχισης της εκλογικής δύναμης των κομμάτων προς τον χρόνο προβολής.

Η επιβεβαίωση της εντόνως δυσανάλογης εκπροσώπησης των κομμάτων στα ΜΜΕ, μέσω έρευνας πολιτικής πολυφωνίας από την αρμόδια από το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή, αποτελεί απόδειξη του ολισθηρού δρόμου που έχει πάρει ο χώρος της ενημέρωσης στη χώρα μας. Ιδίως το γεγονός ότι στη διαμορφωθείσα κατάσταση συμβάλλει αρνητικά η δημόσια Ραδιοτηλεόραση, μέσω του ασφυκτικού ελέγχου της Προεδρίας της Κυβέρνησης στην οποία υπάγεται και της κυβερνητικά διορισμένης διοίκησής της, κάνει εντονότερες τις ανησυχίες, τονίζουν οι βουλευτές

Το αίτημα υπογράφουν οι βουλευτές και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Βούτσης Νικόλαος, Κατρούγκαλος Γιώργος, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Λάππας Σπυρίδωνας, Πολάκης Παύλος καθώς και Κάτσης Μάριος (Τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης), και Γκαρά Αναστασία(Τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης-υπεύθυνη ενημέρωσης και επικοινωνίας).

Επισυνάπτεται η επιστολή