ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                11-9-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό το ν/σ της κυβέρνησης για τον αθλητισμό-Αποκαλύπτει τα ιδιοτελή της κίνητρα για έλεγχο των αθλητικών σωματείων και πλήρη εμπορευματικοποίηση του αθλητισμού

Προβληματικό, αναχρονιστικό, αντιδημοκρατικό, σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφικό, με διατάξεις αντισυνταγματικές ή στο όριο της συνταγματικότητας και σίγουρα επικίνδυνο για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα τον ελληνικό αθλητισμό. Απλώς αποκαλύπτουν τα ιδιοτελή σας κίνητρα για πλήρη έλεγχο των αθλητικών σωματείων και καταδεικνύει την νεοφιλελεύθερη αντίληψή σας που αγνοεί πλήρως την κοινωνική διάσταση του αθλητισμού και τον αντιμετωπίζει ως προνομιακό χώρο επιχειρηματικού κέρδους», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος στην εισήγησή του.

Ειδικότερα, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

-Πριμοδοτείτε την υπερεξουσία της πλειοψηφίας στα διοικητικά συμβούλια, την φίμωση κάθε αντίθετης άποψης και την παντελής έλλειψη αντιπολίτευσης, πλήττοντας κάθε έννοια διαφάνειας και ορθής διακυβέρνησης στους αθλητικούς φορείς.

-Εισάγετε περαιτέρω άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας και συμμετοχής στη διοίκηση, σε συνέχεια εκπρόθεσμης τροπολογίας σας τον Ιούνιο σε άσχετο νομοσχέδιο. Με την άρση των θεσπισμένων κωλυμάτων, που διαφύλατταν την οικονομική ακεραιότητα, την διαφάνεια και ενεργούσαν αποτρεπτικά στη δημιουργία κάθετων οικονομικών σχέσεων στο αθλητικό οικοδόμημα, προωθείτε προφανώς, το σχέδιο σας για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

-Είναι προσχηματική η καθιέρωση ποσόστωσης φύλου μόνο στις υποψηφιότητες και όχι στις θέσεις διοίκησης των σωματείων.

-Είναι αναγκαία η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των αθλητικών σωματείων, την οποία ξεκινήσαμε εμείς. Ομως ο γραφειοκρατικός τρόπος με τον οποίον υλοποιείται αμφισβητείται από την αθλητική κοινότητα καθώς δεν συνεισφέρει στην διαφάνεια και θεωρείται εργαλείο ασφυκτικού ελέγχου των σωματείων, επηρεάζοντας την χρηματοδότησής τους.

Δείτε εδώ την εισήγηση

Και εδώ την συμπληρωματική τοποθέτηση