Από τα σημερινά Χρονικά της Δράμας: Η συνέντευξη που έδωσαν ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και η αναπληρώτρια Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη. Οι δύο βουλευτές επισκέφθηκαν Κέντρα Υγείας στη περιοχή της Δράμας και διαπίστωσαν τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων και υποστελέχωσης τους. “Θέλουμε ένα επαρκώς στελεχωμένο, καλά χρηματοδοτημένο, δημόσιο σύστημα υγείας”, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Ξανθόπουλου:

«Καλοσωρίσαμε με πολύ χαρά την Βουλευτή Θεσσαλονίκης και ΑναπληρώτριαΤομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ.
Δώρα Αυγέρη. Η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα με την κ. Αυγέρη έχει σχέση με τον τομέα Υγείας, γιατί για εμάς είναι κεφαλαιώδες, κομβικό και ταυτοτικό στοιχείο και ταυτόχρονα θέλουμε να υπομνήσουμε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει ο δημόσιος τομέας Υγείας για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

Επισκεφτήκαμε το πρωί το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, συνεχίσαμε στο Κέντρα Υγείας Προσοτσάνης, επισκεφτήκαμε και το Κέντρο Υγείας Δράμας, συνομιλήσαμε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η κατάσταση είναι αυτή την οποία γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της Δράμας. Είναι ουσιαστικά ένα υποστελεχωμένο δημόσιο
σύστημα υγείας το οποίο κινείται με τον αυτόματο πιλότο. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ουσιαστικά
λειτουργεί μόνο στα χαρτιά και έχει τεράστια προβλήματα και απόδοσης, αλλά και πρακτικής εφαρμογής και
υπάρχει το πολύ σοβαρό πρόβλημα των αντιφάσεων στα επιμέρους Κέντρα Υγείας, όπου για παράδειγμα υπάρχουν ασθενοφόρα στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου και δεν υπάρχουν οδηγοί. Υπάρχουν Γενικοί Ιατροί στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, δεν υπάρχουν Ειδικοί Γιατροί. Κι αυτές οι παθογένειες συνεχίζονται και εντείνονται από τη
στάση που κρατάει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τελευταία απόδειξη της στάσης αυτής είναι η ακύρωση του πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, προβάλλουμε, προτείνουμε, θέτουμε σε δημόσια συζήτηση μια εντελώς διαφορετική πρόταση που έχει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και με την έννοια αυτή ζητάμε από τους πολίτες να αξιολογήσουν τις δύο προτάσεις που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο, στην προεκλογική συζήτηση για το τι είδους σύστημα υγείας θέλουμε. Επαρκώς στελεχωμένο, καλά χρηματοδοτημένο, δημόσιο σύστημα υγείας ή δημόσιο σύστημα υγείας σε εισαγωγικά το δημόσιο με επιμέρους μεταγραφές και ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα».