Kοινή δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Διον. Καλαματιανού για τα κρούσματα κορωνοϊού στις φυλακές και την στάση της κυβέρνησης

                                                                               13-11-2020

Ας λάβει επιτέλους μέτρα προστασίας η κυβέρνηση για την πανδημία στις φυλακές

Έγκαιρα και με τρόπο υπεύθυνο και τεκμηριωμένο, είχαμε επισημάνει τον σοβαρό κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού στις φυλακές εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας κρατουμένων και υπαλλήλων.

     Τότε η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κρούσμα στις φυλακές». Προφανώς οι αρμόδιοι εθελοτυφλούσαν στον χαρακτηρισμό «κλειστή δομή» και στις συνέπειες διάδοσης του ιού. Δυστυχώς τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στις μισές φυλακές της χώρας ανέδειξαν το επείγον πρόβλημα υγειονομικής ασφάλειας και τον συνεχιζόμενο, επικίνδυνο εφησυχασμό  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

     Στην ερώτηση που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε για τις φυλακές Διαβατών, επισημάναμε ότι από το πρώτο κρούσμα, πριν από περίπου είκοσι πέντε (25) μέρες, αντί η κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα, απλά άφησε τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Τώρα, με εξήντα έξι (66) πια κρούσματα, έχει στοιβάξει τους νοσούντες κρατουμένους σε θαλάμους λίγων τετραγωνικών μέτρων, σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους. Όπως μάλιστα καταγγέλλεται στο κατάστημα  με τους πεντακόσιους εξήντα (560) κρατούμενους και πάνω από 200 υπαλλήλους  το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε με καθυστέρηση τριών εβδομάδων!

      Όλα αυτά συνέβησαν μάλιστα στο κατάστημα κράτησης που η ίδια η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής  έχει ορίσει ως κέντρο αναφοράς covid19 για όλα τα καταστήματα κράτησης της Β. Ελλάδας. Πως άραγε  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου που είναι υπεύθυνη να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, εφαρμόζει, υποτίθεται, τα απαραίτητα αυτά μέτρα τακτικά και ανελλιπώς, όταν το κυριότερο μέτρο πρόληψης που είναι η συχνή διεξαγωγή τεστ στις κλειστές δομές των Φυλακών εξαγγέλλεται καθυστερημένα, αφού έχει ήδη εμφανιστεί σημαντική εστία κρουσμάτων στις φυλακές των Διαβατών;

       Κατατέθηκε επίσης από βουλευτές μας ερώτηση για τις φυλακές Κέρκυρας όπου εντοπίσθηκαν 10 θετικά κρούσματα. Οι κρατούμενοι σε κάθε περίπτωση, εκφράζουν την αγανάκτησή τους και υποστηρίζουν ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, ότι παραμένουν οι άθλιες συνθήκες κράτησης παρά την πανδημία, ότι εμπύρετοι ασθενείς δεν μεταφέρονται στο νοσοκομείο και ότι υπάρχει έλλειψη  μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Αλήθεια  το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ποια μέτρα έλαβε; Ποιο ιατρικό  και νοσηλευτικό προσωπικό προσέλαβε από την αρχή της πανδημίας; Τι έκανε μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων; Έλαβε μέτρα αποσυμφόρησης-αραίωσης του πληθυσμού των φυλακών; Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζει;

Με μια εβδομάδα καθυστέρηση και υπό την πίεση της ανεξέλεγκτης διάδοσης του κορωνοϊού στις φυλακές, υποχρεώθηκε τελικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να εγκαταλείψει την τακτική της αδράνειας και της αδιαφορίας και να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα προστασίας στα σωφρονιστικά καταστήματα, Ωστόσο τα μέτρα αυτά  έρχονται αργά, είναι δειλά, αποσπασματικά και εν τέλει ανεπαρκή, χωρίς καμία αναφορά σε αραίωση-αποσυμφόρηση του πληθυσμού των φυλακών. Αποτελούν την παραδοχή της παταγώδους κυβερνητικής αποτυχίας στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι πρωτοφανές, ότι τώρα, αποφάσισαν να υποβάλουν σε εβδομαδιαίο έλεγχο τους υπαλλήλους, τώρα ορίζουν τα νοσοκομεία για μεταφορά ασθενών κρατουμένων, τώρα τρέχουν να παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις φυλακές. Όσον αφορά δε τους κρατούμενους, τα διαγνωστικά τεστ θα γίνονται ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε φυλακής! Το δήθεν σχέδιο της κυβέρνησης αποδεικνύεται ένα τεράστιο επιτελικό «άρπα κόλα», το οποίο σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές, είναι άκρως επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και τελικά για την ανθρώπινη ζωή.

Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να «ανθεί» στην κυβερνητική σωφρονιστική πολιτική, εν μέσω πανδημίας, είναι οι ανεξέλεγκτες  απ’ ευθείας αναθέσεις προμηθειών και ο περιορισμός δικαιωμάτων των κρατουμένων. Χρήματα του ελληνικού λαού, άνω του ενός εκατ. ευρώ, έχουν δοθεί από τον Απρίλιο ως τώρα, σε εταιρείες που είτε δημιουργούνταν στο παραπέντε της απευθείας ανάθεσης, άλλαζαν καταστατικό λίγο πριν τους ανατεθεί η δουλειά ή ήταν άσχετες με το αντικείμενο το οποίο αναλάμβαναν! Η πρακτική αυτή της κυβέρνησης παραβιάζει κάθε αρχή διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση δημοσίων χρημάτων.

Αυτές τις δύσκολες ώρες είναι καιρός για γενναία και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της υγείας των ανθρώπων που κρατούνται ή εργάζονται στις φυλακές, με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση της νομιμότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.