Δήλωση του Θ. Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους

                                                                                            16-9-2022

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αδιαφορεί για τα σοβαρά προβλήματα  υποστελέχωσης των δικαστηρίων και την υποβάθμιση των υποδομών τους

    Με τεράστια κενά σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και σημαντικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστικών υπηρεσιών, ξεκίνησε σήμερα ένα ακόμη δικαστικό έτος. Τα προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων εξακολουθούν να είναι πολύ σοβαρά και η κυβέρνηση με την στάση της συνεχίζει να τα οξύνει.

     Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 3 χρόνια δεν προκήρυξε διαγωνισμό πρόσληψης υπαλλήλων ενώ όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, με πρόσχημα την μελλοντική ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, ανεστάλησαν αιφνιδιαστικά  ακόμη και οι αναγγελθείσες εδώ και καιρό, έκτακτες προσλήψεις περίπου 270 δικαστικών υπαλλήλων. Και όλα αυτά όταν  οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ξεπερνούν τις 3.000 πανελλαδικά ενώ μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, περίπου μία στις δύο θέσεις υπαλλήλων παραμένουν κενές και η αντιστοιχία δικαστών-δικαστικών υπαλλήλων βρίσκεται στο κατώτερο δυνατό επίπεδο με αναλογία ένας προς έναν. Επίσης σε απαξίωση παραμένουν οι υλικοτεχνικές, ψηφιακές και κτηριακές υποδομές των δικαστηρίων, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης περί εκσυγχρονισμού τους.

     Η αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας πλήττει την ίδια την λειτουργία απονομής της δικαιοσύνης. Η σημαντική αύξηση του αριθμού δικαστικών υπαλλήλων, η αναβάθμιση του ρόλου και των συνθηκών εργασίας τους, σε σύγχρονες υποδομές, αποτελούν βασικό προγραμματικό στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του τόπου.