ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                         9-9-2020

Δήλωση του βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου με αφορμή έναν ακόμη τραγικό θάνατο εργαζομένου σε λατομείο της περιοχής μας: Απαιτούνται άμεσα και έμπρακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Η είδηση ότι ένας ακόμη εργαζόμενος σε λατομείο της περιοχής του Βώλακα, πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή σε εργατικό δυστύχημα προκάλεσε θλίψη σε όλους μας.

Ο άτυχος εργαζόμενος έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα θυμάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους σε εξορυκτικές-λατομικές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του για την μεγάλη απώλεια.

Η ευθύνη όλων μας, αλλά κυρίως της πολιτείας και των επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας στα λατομεία και να προστατέψουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά.

Δυστυχώς όπως είχαμε επισημάνει πριν ένα χρόνο, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, με αφορμή άλλο εργατικό δυστύχημα, ήταν αόριστες και ανεπαρκείς. Η σύσκεψη που είχε διοργανώσει το Εργατικό Δράμας ήταν “κραυγή αγωνίας” αλλά έμεινε χωρίς αποδέκτη.

Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στη πράξη. Η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας είναι πλέον απολύτως απαραίτητη. Όπως αναγκαία είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται η άμεση ίδρυση παραρτήματος της επιθεώρησης μεταλλείων Β. Ελλάδος και στη Δράμα, μια περιοχή όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μεταλλευτικών και λατομικών επιχειρήσεων αλλά και συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

Τόσο ως βουλευτής αλλά και ως ΣΥΡΙΖΑ Δράμας είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε το Εργατικό Κέντρο Δράμας στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για το θέμα συμβάλλοντας  στη προώθηση άμεσων και έμπρακτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων.