ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         20/11/2019

«Ενας ΠτΔ εκλεγμένος με σχετική πλειοψηφία, δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Συντάγματος, δεν έχει τα εχέγγυα της εξισορροπιστικής λειτουργίας του πολιτεύματος»

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του έθνους και της κοινωνίας και επομένως, εάν εκλέγεται με περιορισμένη ή και σχετική πλειοψηφία, όπως προτείνει η ΝΔ, δεν θα έχει τα εχέγγυα της ενοποιητικής, εξισορροπιστικής και εγγυητικής λειτουργίας του πολιτεύματος».

Αυτό επεσήμανε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της Συνταγματικής αναθεώρησης για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας(ΠτΔ), ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε:

“Πιστεύετε επομένως ότι ένας τέτοιος ΠτΔ, εκλεγμένος με οριακή ή σχετική πλειοψηφία, ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Συντάγματος, τον συμβολικό ενοποιητικό του ρόλο, τις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες της κοινωνίας; Τέτοιους Προέδρους θέλετε;».


«Παρατηρούμε μια προσπάθεια να ελέγξετε και να κυριαρχήσετε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ομως ο ΠτΔ αποτελεί το συμβολικό σημείο ενότητας όλων των πολιτών. Οφείλετε επομένως να ξανασκεφθείτε σοβαρά την πρότασή σας”, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος και ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται τελικά ο ΠτΔ από τον λαό, εάν η Βουλή αδυνατεί να τον εκλέξει δεν αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος ούτε συνιστά αλλοίωση του πολιτεύματος, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Δείτε την ομιλία