ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8-2-2023

Επιτακτική ανάγκη η επικαιροποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για απόδοση του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ -Ερώτηση 43 βουλευτών

  Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΧΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση του βουλευτή Β. Πειραιά, Γ. Ραγκούση, με την οποία ζητείται να επικαιροποιηθεί η ΚΥΑ για την απόδοση του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ και στα εκτός γάμου εκουσίως αναγνωρισθέντα τέκνα.

      Με την ερώτηση που συνυπογράφουν συνολικά 43 βουλευτές, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί  Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και  Οικονομικών, να απαντήσουν τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να εναρμονιστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), Αριθμ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58, ΦΕΚ τ. Β΄57/2018 με το νεότερο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη γονική μέριμνα και στο επίδομα τέκνων εκτός γάμου.

    Ειδικότερα, ενώ με το άρθρο 9 του Ν. 4800/2021, η γονική μέριμνα αποδίδεται και στον πατέρα τέκνου εκτός γάμου που αναγνωρίζεται εκουσίως και ο Αστικός Κώδικας άρθρο 1510 στη γονική μέριμνα συμπεριλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου, η ΚΥΑ που αφορά στο επίδομα τέκνου του ΟΠΕΚΑ, δεν αρκείται στην πράξη αναγνώρισης, αλλά απαιτεί και δικαστική απόφαση για την απόδοση της επιμέλειας.

       Είναι προφανές, ότι η ΚΥΑ βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ν. 4800/2021 και τον Αστικό Κώδικα και γι΄ αυτό ερωτώνται οι Υπουργοί, αν προτίθενται να την επικαιροποιήσουν άμεσα προκειμένου να μην απαιτείται και δικαστική απόφαση επιμέλειας για εκουσίως αναγνωρισμένα με συμβολαιογραφική πράξη τέκνα χωρίς γάμο;

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ερώτηση: