ΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
-Εσωτερικών

Θέμα: «Παράταση συμβάσεων Κοινωφελούς Εργασίας πρόσκλησης 8/2018 του ΟΑΕΔ»

Με την υπ’ αριθ. 8/2018 δημόσια πρόσκληση, κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας από 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθετήσεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 8 Δήμους (Επιβλέποντες Φορείς), και στη Περιφέρεια Κρήτης, να υποβάλουν με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο αίτηση συμμετοχής.
Η πρόσληψη και απασχόληση αυτή είχε ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας των πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, μέσω της αναβάθμισης των προσόντων των συμμετεχόντων (παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση), ώστε να διευκολυνθεί η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και η προαγωγή της κοινής ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο, μέσω της σύζευξης των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με την κάλυψη των υφιστάμενων κοινωνικών αναγκών. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι άνεργοι που θα προσλαμβάνονταν, θα απασχολούνταν ανάλογα με τις ανάγκες των Δήμων, των Περιφερειών και των λοιπών ΝΠΔΔ, με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών, την συντήρηση και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών, την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, την βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την στήριξη της τοπικής αγοράς.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, άνεργοι υπέβαλαν νόμιμα και εμπρόθεσμα τις αιτήσεις συμμετοχής τους και επιλέχθηκαν για να απασχοληθούν στους Δήμους του Ηρακλείου και στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου και τοποθετήθηκαν σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των ανωτέρω φορέων.
Συνεπώς, προσλήφθηκαν από το Ν.Π.Δ.Δ. – Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού), με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας, οι οποίες ανανεώθηκαν αυτόματα για 4 μήνες, αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό ύψους 589,58 ευρώ, ο οποίος από 01-02-2019 αυξήθηκε στα 650,00 ευρώ έκαστος (4241/127 [ΦΕΚ 173/τ Β΄/30-01-2019]), στο Πλαίσιο της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ.
Οι εργαζόμενοι μέσω του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, κατέθεσαν αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων, τα οποία και κέρδισαν, παραμένοντας στους Φορείς που προσελήφθησαν αρχικά,  παρέχοντας απαραίτητες υπηρεσίες, καθώς είναι γνωστό ότι οι Φορείς α’ και β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν έλλειμμα προσωπικού την τελευταία δεκαετία, λόγω της δραματικής αύξησης των συνταξιοδοτήσεων του μόνιμου προσωπικού τους.
Επειδή, η λήξη της διάρκειας των συμβάσεων αυτών τους προσεχείς μήνες θα δημιουργήσει σημαντικό κενό στις υπηρεσίες των Δήμων.
Επειδή, αυτή την περίοδο που μαστίζεται η χώρα από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί κάθε δυνατό μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να παρατείνουν τις συμβάσεις των Ωφελουμένων του ΟΑΕΔ μέσω της πρόσκλησης 8/2018;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος