ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14-11-2020
Ερώτηση 42 βουλευτών για το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και του Νευροκοπίου παράλληλα με την προώθηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου του προσωπικού
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, για το άμεσο κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και αυτό του Νευροκοπίου αλλά και την προώθηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων.
Η σφράγιση 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα αποτελεί εξέλιξη ξεκάθαρα αρνητική και προβληματική για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση που κατατέθηε με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη.
Όπως επισημαίνουν η πρόσβαση των πολιτών σε κάποιο υποκατάστημα άλλης πόλης είναι αφενός μεν δαπανηρή, αφετέρου δε, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στην μετακίνηση των πολιτών στην παρούσα συγκυρία, αδύνατη, ιδίως δε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αφού απαιτείται η κατοχή ιδιωτικού μεταφορικού μέσου.
Παράλληλα, συμπληρώνουν, η σφράγιση 41 υποκαταστημάτων της μεγαλύτερης και ιστορικότερης Τράπεζας στην Ελλάδα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, γεννά ερωτηματικά σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με την υπόσχεση «απογείωσης» της οποίας εξελέγη κυβέρνηση η ΝΔ.
Τέλος, οι τραπεζοϋπάλληλοι των καταστημάτων που κλείνουν χάνουν την οργανική τους θέση και τίθενται στην διάθεση της Διεύθυνσης Προσωπικού, διατρέχοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ακόμη και εκτός της περιοχής κατοικίας τους.
Μα βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό, με ποιο τρόπο θα αποτρέψει την συρρίκνωση της ΕΤΕ και το κλείσιμο όλων αυτών των υποκαταστημάτων.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Άμεσο κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου του προσωπικού».
Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό ότι κατά την παρούσα περίοδο έχει τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας. Όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και από την εσωτερική πληροφόρηση των διευθυντών καταστημάτων της Τράπεζας, παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος μείωσης του προσωπικού της, επιχειρείται η συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η δραστική συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων χρησιμοποιείται ως “μοχλός πίεσης” για την αύξηση της συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο.
Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα αυτό, 41 υποκαταστήματα της Εθνικής σε όλη την χώρα, πρόκειται να «βάλουν λουκέτο» εντός των επόμενων 2 μηνών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υποκαταστήματα: Αγίου Θωμά, Οδού Σοφούλη, Περισσού, Αγ. Βαρβάρας, Μητροπόλεως, Σόλωνος, Ν. Κόσμου, Λεωφόρου Δημοκρατίας – Πειραιά, Πικερμίου, Γλυκών Νερών, Καλυβιών Αττικής, Καματερού, Λεωφόρος Κηφισίας, Κέντρου Αμαρουσίου, Λεωφόρου Πάρνηθος – Μενιδίου, Μαραθώνα, ΟΤΕ Αμαρουσίου, Κυλλήνης, Πλατείας Ομονοίας – Πάτρας, Φηρών, Νάουσας Πάρου, Σύρου (Νεώριο), Παραλίας Καλαμάτας, Διαβατών, Αμύνταιου, Βόνιτσας, Κόνιτσας, Παλαμά, Φιλιατών, Νέας Κρήνης, Φάρκαινας Χίου, Ολύμπου Κατερίνης, Οδ. Σαράντα Εκκλησιών – Ξάνθη, Οδ. Ασκληπιού Τρικάλων, Κέντρου Πόλεως Ιωαννίνων, Μαλεσίνας, Φιλιππούπολης Λάρισας, Πολίχνης, Οδ. Υψηλάντου Καρδίτσας, Νευροκοπίου και Σκύδρας.
Αυτή η πρόδηλα αρνητική εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους πολίτες των πόλεων, ειδικά των επαρχιακών, όπου η πρόσβαση σε κάποιο υποκατάστημα άλλης πόλης είναι αφενός μεν δαπανηρή, αφετέρου δε, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στην μετακίνηση των πολιτών στην παρούσα συγκυρία, αδύνατη, ιδίως δε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αφού απαιτείται η κατοχή ιδιωτικού μεταφορικού μέσου, ενώ η εξυπηρέτηση μέσω των διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για αυτούς, αλλά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική.
Παράλληλα, η σφράγιση 41 υποκαταστημάτων της μεγαλύτερης και ιστορικότερης Τράπεζας στην Ελλάδα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, γεννά ερωτηματικά σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με την υπόσχεση «απογείωσης» της οποίας εξελέγη κυβέρνηση η ΝΔ. Αυτό γιατί, το κλείσιμο όλων αυτών των υποκαταστημάτων της Εθνικής έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και γεγονότων, όπως η ακύρωση μεγάλων έργων οδοποιίας, η καθυστέρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η φυγή της PITSOS στην Τουρκία και οι συνεχείς αποτυχίες στην πρόοδο των εργασιών στο Ελληνικό, που όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά αντίθετα οδηγούν την Ελλάδα στην αποανάπτυξη και τον μαρασμό.
Επιπλέον οι τραπεζοϋπάλληλοι των καταστημάτων που κλείνουν χάνουν την οργανική τους θέση και τίθενται στην διάθεση της Διεύθυνσης Προσωπικού, διατρέχοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ακόμη και εκτός της περιοχής κατοικίας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους και την οικογενειακή τους ζωή.
Επειδή η σφράγιση 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα αποτελεί εξέλιξη ξεκάθαρα αρνητική και προβληματική για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Επειδή αυτή πρόκειται να προκαλέσει μόνιμα και δυσεπίλυτα ζητήματα πρακτικής φύσης για όλους αυτούς.
Επειδή η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αποανάπτυξη και τον οικονομικό μαρασμό στην οποία οδηγείται η χώρα με μαθηματική ακρίβεια, μετά τις βαριές επιπτώσεις και της πανδημίας του κορωνοϊού,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε, προκειμένου να αποτρέψετε την σφράγιση όλων αυτών των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, τουλάχιστον όσων βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από κάποιο άλλο υποκατάστημα;
2. Πώς σκοπεύετε να ανακόψετε την συρρίκνωση της Εθνικής Τράπεζας η οποία θα έχει βαριές συνέπειες για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας;