ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                            12-7-2022

«Ερώτηση 42 βουλευτών σχετικά με την έλλειψη παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Δημοσίου στην ποινική υπόθεση του κ. Α. Λοβέρδου, για το σκάνδαλο Novartis

   Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας σχετικά με το γιατί το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος του κ. Α. Λοβέρδου στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis.

    Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Διαφάνειας, βουλευτή Χανίων Π. Πολάκη, συνυπογράφεται από 42 συνολικά βουλευτές και συνοδεύεται από αναλυτικό υπόμνημα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Το σκάνδαλο Novartis με βάση και το πρόσφατο βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι απολύτως υπαρκτό και ως τέτοιο αποτελεί υπόθεση ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος. Η πλήρης κατάρρευση του αφηγήματος της σκευωρίας σηματοδότησε πέραν των άλλων την ανάγκη της διεκδίκησης αποζημίωσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 04/07/2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφο του δικογράφου της αγωγής αποζημιώσεως κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, το οποίο μέχρι και σήμερα αρνείται να προσκομίσει».

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον κ. Λοβέρδο, στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχετικά με  τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί στην υπόθεση τη Novartis. «Η συγκεκριμένη απαλλακτική πρόταση, όπως αποδεικνύεται από το επισυναπτόμενο σημείωμα, στηρίζεται σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματα, παραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου, ενώ επιχειρείται και αποδόμηση της αξιοπιστίας των προστατευόμενων μαρτύρων  παρότι αυτή έχει κριθεί αμετάκλητα από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου», αναφέρεται στην ερώτηση.

   Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο  το ελληνικό δημόσιο δεν έχει δηλώσει ακόμη παράσταση πολιτικής αγωγής(πλέον προς υποστήριξη της κατηγορίας), σε βάρος του κ. Λοβέρδου, στην εκκρεμή δικογραφία του σκανδάλου Novartis.

     Επισυνάπτεται η ερώτηση