ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                              4-2-2022

Ερώτηση 46 βουλευτών: «Πόσο λειτουργικοί είναι πραγματικά οι μηχανισμοί για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία;»

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε την ερώτηση της βουλεύτριας Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Ραλλίας Χρηστίδου, για το πόσο αποτελεσματικοί είναι οι κρατικοί μηχανισμοί που στοχεύουν στην προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν τα στοιχεία της 2ης έκθεσης για τη βία κατά των γυναικών που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής. Εκεί έγινε φανερό ότι οι ανάγκες για δομές (συμβουλευτικά κέντρα και καταφύγια) ολοένα και αυξάνονται, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία και όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα της έκθεσης. Από 01-11-2020 έως 30-09-2021, 2.251 γυναίκες ζήτησαν ψυχολογική στήριξη και 1039 νομική στήριξη. Φιλοξενήθηκαν όμως σε δομές μόνο 344. Δεν απαντήθηκε το ερώτημα αν αυτό συνέβη επειδή τόσες ζήτησαν φιλοξενία ή επειδή τόσες μπόρεσε να εξυπηρετήσει το δίκτυο, αλλά σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα ότι οι δομές είναι λιγότερες από όσες είναι αναγκαίες για να φιλοξενηθούν όσες έχουν ανάγκη και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, προκύπτει εύλογα.

Επιπλέον η επιστολή μιας γυναίκας που έφτασε σε βουλευτικά γραφεία στην οποία κατήγγειλε τις αδυναμίες του συστήματος στην προσπάθειά της να ξεφύγει από έναν κακοποιητικό σύντροφο, κατέδειξε ότι η αστυνομική και δικαστική παρέμβαση μπορεί να μην αρκεί ή να μη φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα, αν οι αστυνομικοί και οι δικαστές δε διαθέτουν την εξειδικευμένη γνώση και επιμόρφωση που θα τους επιτρέψει να «αφουγκραστούν» την ενδοοικογενειακή βία.

Από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΜΕΡΑ25 στο θέμα των γυναικοκτονιών, προκύπτει ένα αρκετά ασαφές και μπερδεμένο πρωτόκολλο εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ερωτούν μεταξύ τους συναρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να κάνουν αναφορικά με την μετεκπαίδευση των δικαστών, των εισαγγελέων και των αστυνομικών σε ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα ποια μετρα προτίθετναι να λάβουν ώστε η ελληνική αστυνομία να μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και να αποτραπούν περισσότερες γυναικοκτονίες. Ζητούν επίσης να μάθουν πόσες γυναίκες έχουν κάνει αίτηση για να φιλοξενηθούν σε ξενώνες, κατά τα έτη 2020 και 2021, και αν επεκτείνουν το δίκτυο (συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες – καταφύγια) για τις κακοποιημένες γυναίκες που ζητούν καταφύγιο γι’ αυτές και τα παιδιά τους.

Επισυνάπτεται η ερώτηση