ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         13-9-2020

Ερώτηση 52 βουλευτών για τις μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με 51 συναδέλφους του, ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας για τις μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηλείας, Διονύση Καλαματιανού και Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κώστα Ζαχαριάδη,η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, φέρνει στην επιφάνεια, την έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας, αλλά και την αναλγησία των Αρχών, απέναντι σε όσους εργαζόμενους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ), που εκδόθηκε στις 22 Αυγούστου, προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα λόγω της πανδημίας, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να αιτηθεί να εργαστεί εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί το αίτημα, εφόσον δεν μπορούν να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας του εργαζομένου (εργασία back office).

Ωστόσο, στο άρθρο 8  προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν μπορεί να λάβει μέτρα, ώστε ο εργαζόμενος να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό, ο εργοδότης θέτει τη σύμβαση εργασίας του ευάλωτου εργαζόμενου σε αναστολή, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος, που για παράδειγμα λάμβανε μισθό 1.200 ευρώ, θα πρέπει να ζήσει με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ.

Πρόκειται, προφανώς, για τιμωρία των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, εγκύους, ΑμεΑ κ.α. και για κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες προβλέπουν την απαγόρευση διακρίσεων, που αφορούν την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν επίσης πως τελευταία εμφανίζονται και πάλι φαινόμενα «αναγκαστικών αδειών» σε εργαζόμενους, που είναι χρόνια πάσχοντες, ώστε οι επιχειρήσεις να μην καταβάλλουν τις αποδοχές τους, δίχως να υπάρχει συμφωνία των μερών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όπως τονίζουν, η Π.Ν.Π. αυτόματα θα οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους ακόμα και να αποκρύψουν τα προβλήματα υγείας τους, ώστε να μην τεθούν σε αναστολή σύμβασης, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία, αλλά και για τους συναδέλφους του

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ερωτούν, τον υπουργό, για ποιο λόγο διακινδυνεύει η κυβέρνηση την υγεία των εργαζομένων και εμφανίζεται ανάλγητη απέναντι στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και εάν σκοπεύει να καλύψει
πλήρως το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των ευπαθών ομάδων αντί να τους καλεί να ζήσουν με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ.

Ερωτούν επίσης εάν σκοπεύει  ο αρμόδιος Υπουργός να καταργήσει άμεσα τη δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν σε αναστολή σύμβασης τις ευπαθείς ομάδες σε περίπτωση που η εξ΄ αποστάσεως εργασία δεν είναι εφικτή καθώς και να χορηγήσει στις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων ειδική άδεια ασθενείας για το διάστημα της προληπτικής καραντίνας, με πλήρη μισθό και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες αργότερα.