ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                 21-1-2023

Ερώτηση 55 βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την έλλειψη πρόσβασης στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» γυναικών από πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας

     Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε την Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Χωρίς πρόσβαση σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας».Στην ερώτηση που κατατέθηκε από 55 συνολικά βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, μετά από πρωτοβουλία της  βουλεύτριας Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για  θέματα ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου,  επισημαίνονται τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των γυναικών – δικαιούχων του προγράμματος (ηλικίες 50-69) στις διαγνωστικές υπηρεσίες.

     Συγκεκριμένα, ενώ βρίσκεται στον αέρα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού (mastografia.gov.gr) δεν διαθέτει συνεργαζόμενα κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά) σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας όπως στις Π.Ε. Ευρυτανίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Φωκίδας και πολλών νησιών. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο δημοσίων δομών που, ενώ διαθέτουν υλικοτεχνική υποδομή (ψηφιακό μαστογράφο), δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο παρατηρείται και στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

     Τέλος, στηλιτεύεται η λογική ενός Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου που αντί να αίρει τα εμπόδια πρόσβασης στο σύστημα υγείας, στην πραγματικότητα εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες εις βάρος των γυναικών εκτός αστικού ιστού. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται ο Υπουργός για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να είναι διαθέσιμος ο καθολικός και δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή/και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης: