Αθήνα, 08/08/2022  

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς :

Εθνικής Άμυνας

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: « Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες  κάτω από τις οποίες έγινε το άνοιγμα του θερινού σινεμά Cine Πολεμικό Μουσείο, σε χώρο που αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου»

Ένα νέο θερινό σινεμά στο κέντρο της Αθήνας , με την αταίριαστη για χώρο πολιτισμού ονομασία -Cine Πολεμικό Μουσείο(!)- άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πριν λίγες ημέρες . Παρά τη μεγάλη κρίση που υπέστησαν τα τελευταία δύο χρόνια οι θερινοί κινηματογράφοι εξαιτίας της πανδημίας, συνεχίζουν να  είναι χαρακτηριστικοί τόποι πολιτιστικής επικοινωνίας της κινηματογραφικής εμπειρίας, με έντονο διαχρονικά το στοιχείο της λαϊκής ψυχαγωγίας.

Υπό άλλες συνθήκες, η έναρξη λειτουργίας ενός θερινού κινηματογράφου θα αποτελούσε σημαντική είδηση και ένα καινούργιο σημείο αναφοράς στην πόλη για τους κατοίκους της, αν δεν σκιαζόταν από το γεγονός πως ο χώρος στον οποίο λειτουργεί το σινεμά αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου και μισθώνεται από εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων.

Από δημοσιεύματα στον Τύπο μαθαίνουμε για τις αδιευκρίνιστες συνθήκες  κάτω από τις οποίες έγινε η παραχώρηση του παρακείμενου χώρου του Πολεμικού Μουσείου σε ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα έχουν ορίσει το εισιτήριο εισόδου στην απαγορευτική τιμή των 12 ευρώ για το ευρύ κοινό , σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε σχέση με τις γενικότερες τιμές που επικρατούν στα θερινά σινεμά.

Πληροφορούμαστε πως «την ιδέα και τη διεκπεραίωση του θερινού σινεμά» είχαν επιχειρηματίες που «προέρχονται από το χώρο της εστίασης». Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ένας εκ των ιδιοκτητών, δηλώνει πως : «Είμαστε μια ωραία ομάδα ανθρώπων που σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα με αρωγό της όλης προσπάθειας τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου. Υπήρχε ένας ανεκμετάλλευτος χώρος και αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την αξιοποίηση του χώρου με τον πολιτισμό». «Φιλοδοξούμε να γίνει γρήγορα το νέο talk of the town της Αθήνας. Επιτυχία για εμάς θα είναι η επιστροφή του θεατή στο Cine Πολεμικό Μουσείο ξανά και ξανά για όλα όσα θα του προσφέρουμε!».

Δεδομένου ότι παρακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ την βίαιη και αυθαίρετη εκχώρηση των δημοσίων αγαθών χώρων και μνημείων στα ιδιωτικά συμφέροντα , με μοναδικούς κανόνες τους ανεξέλεγκτους κανόνες της ελεύθερης αγοράς ,είναι εύλογο να μας προκαλούν ερωτήματα οι όροι με τους οποίους έγινε η συγκεκριμένη παραχώρηση του χώρου που ανήκει στο Πολεμικό Μουσείο, σε επιχειρηματίες.

ΕΠΕΙΔΗ η εμπειρία δείχνει ότι οι περίφημες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις  της κυβέρνησης της ΝΔ,  σημαίνουν ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και απορρύθμιση της αγοράς,

ΕΠΕΙΔΗ το “cine Πολεμικό Μουσείο ” βρίσκεται δίπλα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Κτιριακό Συγκρότημα Δουκίσσης Πλακεντίας) και γειτνιάζει με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη κ.λπ. Πρόκειται δηλαδή για χρήση στο άμεσο περιβάλλον κηρυγμένων μνημείων και μουσείων, ενώ βρίσκεται και εντός ιστορικού τόπου, καθώς από το 1967 είναι κηρυγμένος και ο πέριξ του Μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας χώρος, ο οριζόμενος υπό των οδών Ρηγίλλης, Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλέως Κων/νου, Ριζάρη και Βασιλίσσης Σοφίας, ως τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο θερινός κινηματογράφος;

2.  Έχει υπάρξει άδεια για τη συγκεκριμένη χρήση του χώρου, στο άμεσο περιβάλλον μνημείων και μουσείων, δίπλα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και εντός προστατευόμενου ιστορικού τόπου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ;

3.Με ποια διαδικασία επελέγησαν οι συγκεκριμένοι ιδιώτες;

3.Υπήρξε οικονομική συμβολή του ελληνικού δημοσίου για την δημιουργία αυτού του χώρου;

4.Το Πολεμικό Μουσείο θα εισπράττει μέρος των εσόδων από το CINE Πολεμικό Μουσείο;

4. Ποιοι είναι οι όροι εκμίσθωσης του χώρου από την ιδιωτική εταιρεία; Υπάρχει αναρτημένη στη  Διαύγεια η αντίστοιχη σύμβαση;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Για την επαρκή ενημέρωση του σώματος, παρακαλείσθε όπως προσκομίσετε τις συμβάσεις, τις  αδειοδοτήσεις , τις μελέτες και κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά στη λειτουργία, την χρήση και εκμετάλλευση του χώρου.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανώλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία