ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                  6/2/2020

Η λάθος πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό διόγκωσε το πρόβλημα-Να υπάρξει κατηγορηματική διάψευση των δηλώσεων Ερντογάν για τα Ιμια

«Το προσφυγικό ζήτημα εξελίσσεται σε «Βατερλώ» της κυβέρνησης, η οποία είχε εξ αρχής λάθος προσέγγιση, λάθος ανάλυση και λάθος πολιτική, εντάσσοντας το στην λογική της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποτελεί μείζον εθνικό θέμα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το αντιλήφθηκε αυτό», τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Western” του Kontra Channel, με τον Π. Παναγιωτόπουλο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την όλη στάση και τακτική της, και στην αντιπολίτευση, όξυνε τα συντηρητικά, αντιμεταναστευτικά, ρατσιστικά αντανακλαστικά μιας μερίδας της κοινωνίας, με αποτέλεσμα τώρα, οι θεσμικοί εκπρόσωποι στις τοπικές κοινωνίες, που πρόσκεινται πολιτικά σε αυτήν, να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από τα νησιά», συμπλήρωσε.

«Η προφανής αδυναμία και τα λάθη της κυβέρνησης, έχουν διογκώσει το πρόβλημα και έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Μόνο στη Μόρια καταγράφονται σήμερα 25.000 άτομα, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε με 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι τα «πλωτά φράγματα» δεν πρόκειται να φέρουν καμία λύση.

Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, πέραν από την στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει επιτακτικά το θέμα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αντί να σιωπά, όπως κάνει μέχρι τώρα, καθώς όπως είπε, το προσφυγικό αποτελεί κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Περιμένουμε σαφή και κατηγορηματική διάψευση για τις δηλώσεις Ερντογάν

Οσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι ευχαριστεί τον Ελληνα πρωθυπουργό που δέχθηκε το αίτημα του, να μην υπάρξουν εκδηλώσεις για την επέτειο των Ιμίων, συνδέοντας το θέμα με τη πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορουτς Ρέις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και με παρόμοιες διαδικασίες στα υπόλοιπα νησιά, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε:

«Περιμένουμε τις εξηγήσεις της κυβέρνησης. Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις Ερντογάν, όπως έκανε στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης.  Οφείλει όμως η κυβέρνηση να τις διαψεύσει κατηγορηματικά. Η σαφής διάψευση των δηλώσεων Ερντογάν, είναι αναγκαία για να καταδειχθεί τόσο ότι δεν σηματοδοτούν την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών όσο και για να σφυρηλατήσουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία».

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε επίσης ότι  στα εθνικά θέματα υπάρχει πάντα ομοψυχία και συναίνεση, οι οποίες όμως δεν σημαίνουν και υποστολή της κριτικής προς την κυβέρνηση, για τα λάθη και τις αστοχίες της. Εκανε μάλιστα ενδεικτική αναφορά στις παλινωδίες με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και στον αλλοπρόσαλλο και αντιφατικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην είσοδο και επί 30 ώρες παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορουτς Ρέις, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος, επανέλαβε το πόσο θετική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποκατέστησε την ηγετική θέση της χώρας στην Β. Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποκλείοντας παράλληλα την πρόσβαση της Τουρκίας στην γείτονα χώρα.

Mπορείτε να δείτε τις παρεμβάσεις του βουλευτή Θ. Ξανθόπουλου στο παρακάτω βίντεο από το 20′.40”, το 27′.10” και το 42′.30”