ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

(Άρθρο 133 ΚτΒ)

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: «Χορήγηση πορίσματος για τη μεταφορά

του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο».

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 (υπ’ αριθμ. 14) υποβάλαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου» με το ακόλουθο περιεχόμενο:  

«Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 55/25.7.2019 Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συστήθηκε και συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή για την επιλογή κατάλληλου χώρου για την κατασκευή Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο θα μεταφερθεί το υφιστάμενο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, και την υποβολή σχετικής τεκμηριωμένης πρότασης εντός ενός (1) μηνός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής έχει ήδη υποβληθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ζητούμε

Τη χορήγηση του κατατεθειμένου πρακτικού (πρότασης) της ανωτέρω Επιτροπής.

Αθήνα, 6/9/2019

Οι αιτούντες βουλευτές»

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 7017/4/23084-γ’/04.10. 2019 έγγραφο του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου δόθηκε απάντηση στην ως άνω Α.Κ.Ε. χωρίς ωστόσο να χορηγείται το έγγραφο (πόρισμα) που ζητήθηκε.

Κατόπιν τούτου κατατέθηκε νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (υπ’ αριθμ. 60/6.11.2019) και ακολούθησε νεότερη απάντησή του κ. Υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου (αρ. πρωτ.: 7017/4/23313-γ’/2-12-2019) με την οποία αρνήθηκε ρητά να χορηγήσει το αιτηθέν έγγραφο με την αδιανόητη δικαιολογία ότι «το αιτούμενο προς κατάθεση έγγραφο, … περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- στοιχεία στρατιωτικών εγκαταστάσεων.» Διατείνεται ο κ. Υφυπουργός προσχηματικά ότι τα αφύλακτα ερείπια της πρώην βάσης ΝΑΤΟ που ήταν προσβάσιμα στον καθένα, φωτογραφίζονταν και κινηματογραφούνταν συχνά και εμφανίζονταν στα ΜΜΕ με κάθε λεπτομέρεια, είχαν δε εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες συνιστούν το μεγάλο στρατιωτικό μυστικό της χώρας! Πρόκειται για συμπεριφορά ευθέως αντικοινοβουλευτική που ενδεικνύει έλλειψη σεβασμού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της Δημοκρατίας μας, βασική μεταξύ των οποίων είναι η άσκηση ελέγχου στην Κυβέρνηση.

Η πρόφαση του κ. Υπουργού αποκαλύφθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο μέσα από το κυβερνητικό «σόου» (19-11-2020) που στήθηκε, με τη συμμετοχή του ιδίου, για το γκρέμισμα κάποιων τειχών των ήδη ερειπωμένων εγκαταστάσεων της πρώην Βάσης ΝΑΤΟ. Μάλιστα πλήθος φωτογραφιών της έμπλεης χαρά πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Προ.Πο. δημοσιεύτηκε με σχετικό Δ.Τ. ενώ και επιπλέον φωτογραφικό υλικό κυκλοφόρησε σε επιλεγμένα ΜΜΕ. Προφανώς αυτή η δημοσιοποίηση δεν παραβίαζε το στρατιωτικό μυστικό!

Κατόπιν τούτου

Ζητούμε

Τη χορήγηση του κατατεθειμένου πρακτικού (πρότασης) της ανωτέρω Επιτροπής που ζητήθηκε με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 14/6-9-2019 αίτησή μας.

Οι αιτούντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Σπίρτζης Χρήστος

Αλεξιάδης Τρύφων

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Κασιμάτη Νίνα

Λάππας Σπύρος

Μάρκου Κώστας

Τσίπρας Γιώργος