ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                  23-6-2020

Μέτρα διευκόλυνσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών για την καταβολή φορολογικών οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών-Ερώτηση 37 βουλευτών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και 36 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία ζητούν τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών σχετικά με την καταβολή φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη,  πως τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έχουν ως συνέπεια την αύξηση των δυσκολιών εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εν γένει τους πολίτες,

Με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι σε καταβολή θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές των οποίων έχει ανασταλεί η είσπραξη πλέον των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεών τους συγκεντρωτικά, σε πολλές περιπτώσεις, εντός ενός μηνός, υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Δυστυχώς, προσθέτουν, με τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, δεν επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο των επιχειρήσεων, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, όσο και των νοικοκυριών, αλλά μετατίθεται χρονικά.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς, εάνυπάρχει σχεδιασμός για ρύθμιση των οφειλών και εισφορών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας και μετά καθώς και εάν εκτός από το μέτρο της αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και προκειμένου να ενισχυθεί, ουσιαστικά, η ρευστότητα όσων καταλαμβάνονται από το μέτρο αυτό πρόκειται να υιοθετηθεί η αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θέμα: «Διευκόλυνση επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών ως προς την καταβολή φορολογικών οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών καθώς και  δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής.»

Tα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έχουν ως συνέπεια για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και εν γένει τους πολίτες, την αύξηση των δυσκολιών εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. 

Για το περιορισμό των ανωτέρω δυσκολιών, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός μέτρου διευκόλυνσης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών καθώς και δόσεων οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή τμηματικής καταβολής είναι κρίσιμος. Ο εν λόγω σχεδιασμός οφείλει να είναι συνολικός, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος, να λαμβάνει υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την κρίση της πανδημίας, και να στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, με τα άρθρα 1,2,3 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄55), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και η οποία κυρώθηκε και απέκτησε ισχύ νόμου με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), παρέχει μόνο τη δυνατότητα αναστολής είσπραξης και παράτασης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών καθώς και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, προς τις Δ.Ο.Υ. τα Ελεγκτικά Κέντρα και τον Ε.Φ.Κ.Α. Κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεων των ως άνω άρθρων, της από 11.03.2020 ΠΝΠ, έχουν εκδοθεί αποφάσεις που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους και τις προθεσμίες παράτασης καταβολής των οφειλών.

Με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι σε καταβολή θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές των οποίων έχει ανασταλεί η είσπραξη πλέον των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεών τους συγκεντρωτικά, σε πολλές περιπτώσεις, εντός ενός μηνός.

Δυστυχώς, με τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, δεν επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο των επιχειρήσεων, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, όσο και των νοικοκυριών, αλλά μετατίθεται χρονικά. Είναι εμφανές ότι με αυτόν τον σχεδιασμό δεν επιλύεται το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που προκλήθηκε από τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19 με βάση την παραδοχή ότι το εισόδημα των φορολογουμένων και ασφαλισμένων θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πριν την υγειονομική κρίση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Yπάρχει σχεδιασμός για ρύθμιση των οφειλών και εισφορών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας και μετά, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας αποτροπής σώρευσής τους και με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους μπορεί να ταυτίζεται με αυτή των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεων;
  2. Εκτός από το μέτρο της αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και προκειμένου να ενισχυθεί, ουσιαστικά, η ρευστότητα όσων καταλαμβάνονται από το μέτρο αυτό πρόκειται να υιοθετηθεί και μέτρο αύξησης του αριθμού των δόσεων και ως εκ τούτου μείωσης του ποσού καταβολής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα )

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πέρκα (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος