ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                            9-4-2020

Μέτρα για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατικών χεριών στις αγροτικές καλλιέργειες-Ερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος και  54 συνάδελφοί του, κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, ερώτηση σχετικά με την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης για τις ανάγκες των αγροτικών καλλιεργειών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η δραματική μείωση των εξαγωγών και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης στα λίαν απαραίτητα και μάλιστα χωρίς τη συμβολή της εστίασης και του Τουρισμού, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τον περιορισμό των μετακινήσεων παραγωγών και καταναλωτών, έχουν οδηγήσει σε τεράστια πλεονάσματα τροφίμων  και ανάλογα το προϊόν, σε κατάρρευση της τιμής στον παραγωγό.


Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, τα προβλήματα που έχουν προκύψει την τρέχουσα χρονιά, μεσούσης της πανδημίας, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

-Η πρώτη αφορά την απαγόρευση μετακίνησης των εργατών με τους αγρότες-εργοδότες προς τα αγροκτήματα. Στις περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια εργατικού δυναμικού, δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μετακίνησης για την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο για τους εργάτες. Έτσι, και οι αναγκαίες αγροτικές εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά και οι εργάτες χάνουν τα ημερομίσθιά τους, που είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης τους.
-Η δεύτερη  αφορά την απαγόρευση μετακινήσεων εργατών τόσο από άλλες περιοχές της χώρας, όσο και από γειτονικά κράτη που παραδοσιακά αποτελούσαν χώρες προέλευσης εργατών, προς τις περιοχές που έχουν έντονη απαίτηση σε εργασία αυτήν την περίοδο.

Επειδή τα παραπάνω προβλήματα  έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων καλλιεργητικών εργασιών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να μεριμνήσει για την ομαλή και με ασφάλεια, μετακίνηση και απασχόληση των εργατών γης  και γενικά για την διαθεσιμότητα εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

      Αγροτικής  Ανάπτυξης  & Τροφίμων

      Ανάπτυξης  & Επενδύσεων

      Εργασίας  & Κοινωνικών Υποθέσεων

      Μετανάστευσης  &  Ασύλου

      Υγείας

      Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Εξασφάλιση διαθεσιμότητας  Εργατών Γης για τις ανάγκες των αγροτικών καλλιεργειών»

Η πανδημία COVID 19 έχει επηρεάσει καθολικά όλους τους τομείς παραγωγής και συνολικά την οικονομική δραστηριότητα. Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, οι επιπτώσεις έρχονται από όλες τις πλευρές. Τόσο η δραματική μείωση των εξαγωγών, όσο και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης στα λίαν απαραίτητα και χωρίς τη συμβολή της εστίασης και του Τουρισμού, αλλά και οι επιπτώσεις από τον περιορισμό των μετακινήσεων των παραγωγών και των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει σε τεράστια πλεονάσματα τροφίμων ή, ανάλογα το προϊόν, σε κατάρρευση της τιμής στον παραγωγό.

Επιπλέον, έχουμε τους περιορισμούς στη μετακίνηση των εργατών γης που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής. Τόσο η συλλογή πορτοκαλιών στη Λακωνία, Αργολίδα, Άρτα και τις άλλες παραγωγικές περιοχές όσο και οι εργασίες στα πυρηνόκαρπα, κηπευτικά και αμπέλια που έχουν ξεκινήσει, απασχολούν κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες εργατών.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει την τρέχουσα χρονιά, μεσούσης της πανδημίας, είναι σε δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακίνησης των εργατών με τους αγρότες-εργοδότες προς τα αγροκτήματα. Στις περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια εργατικού δυναμικού, δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μετακίνησης για την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο για τους εργάτες. Έτσι, και οι αναγκαίες αγροτικές εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά και οι εργάτες χάνουν τα ημερομίσθιά τους, που είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης τους.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων εργατών τόσο από άλλες περιοχές της χώρας, όσο και από γειτονικά κράτη που παραδοσιακά αποτελούσαν χώρες προέλευσης εργατών, προς τις περιοχές που έχουν έντονη απαίτηση για εργασία αυτήν την περίοδο.

Και τα δύο παραπάνω προβλήματα έχουν ένα καθολικό τελικό αποτέλεσμα: την αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων καλλιεργητικών εργασιών.

Επειδή η έγκαιρη και ασφαλής εκτέλεση των αγροτικών εργασιών είναι ζήτημα επιβίωσης για τους αγρότες της χώρας,

Επειδή η συνέχιση της παραγωγής είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνία και την εθνική οικονομία,

Επειδή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο τομέας των τροφίμων είναι ένας βασικός και κρίσιμος τομέας, εξέδωσε στις 30/3/2020 κατευθυντήριες γραμμές, μέσω των οποίων προτρέπει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν ειδικές διαδικασίες χωρίς επιβάρυνση, και ταχείες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των μεθοριακών και εποχιακών εργαζομένων, αλλά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές ανάγκες τους σε τεχνικό επίπεδο και να θεσπίζουν ειδικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης αυτών των εργαζομένων.

Επειδή οι λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν δεν αναμένεται να έχουν αρνητική οικονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό,

Επειδή, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που βιώνουμε, προέχει η υγειονομική ασφάλεια

Επειδή, οι εργασίες στην ύπαιθρο εκτελούνται χωρίς συνωστισμό και άρα δεν εγκυμονούν κινδύνους,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και να μεριμνήσουν για την ομαλή και με ασφάλεια, μετακίνηση και απασχόληση των εργατών γης στις αγροτικές εργασίες;
  2. Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στις περιοχές όπου τώρα  ξεκινούν οι εργασίες;
  3. Εξετάζουν τη λύση που τους έχει προταθεί από φορείς των αγροτών για απασχόληση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις αγροτικές εργασίες της υπαίθρου;
  4. Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιβίωσης των ήδη εγκατεστημένων εργατών γης που δεν μπορούν να μεταβούν σε τόπους όπου μπορούν να εξασφαλίσουν ημερομίσθιο για την επιβίωσή τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κων/νος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κων/νος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κων/νος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιώαννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος