ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗς ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                   2-2-2022

Να μην παγιωθεί ο απαράδεκτος θεσμός των τριμηνιτών εκπαιδευτικών-Ερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

     Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 53 βουλευτών προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία τονίζεται ότι η ρύθμιση για προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών λειτουργεί σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και επηρεάζει την ποιότητα της μόρφωσης των μαθητών.

      Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των τομεαρχών Παιδείας Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη, οι βουλευτές επισημαίνουν πως οι συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας αναπληρωτών θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ως «μέτρο έκτακτης ανάγκης» και «περιορισμένης χρονικής ισχύος» λόγω της πανδημίας.

       Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με τροπολογία και παράτεινε τη σχετική ρύθμιση, επιχειρώντας να παγιώσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. Επίσης, οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση πως προσπαθεί να καλύψει τα λειτουργικά κενά και τις πραγματικές ανάγκες με τρόπο «φθηνό και επικοινωνιακό», αδιαφορώντας για τις αυξημένες μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών. Όπως αναφέρουν, «ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου είναι ότι ενώ οι τριμηνίτες ανήκουν στη γενική εκπαίδευση, καλούνται να καλύψουν ακόμα και κενά στην ειδική αγωγή!».

       Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει για το ποιο θα είναι το «μέλλον» του θεσμού και αν σκοπεύει να μονιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πρακτική. Επίσης, ρωτούν πότε πρόκειται να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά, όπως και γιατί δεν προσλαμβάνονται αναπληρωτές για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

      Επισυνάπτεται η ερώτηση