ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                  4-8-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Παρέμβαση στο Action 24 για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά-Η υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την ανευθυνότητα της ΝΔ-Μόνη διαφορά με την Τουρκία η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Την υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα, που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την επικίνδυνη ανευθυνότητα που είχε επιδείξει η ΝΔ, με αποκορύφωμα τη στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών, ανέδειξε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά  την παρέμβαση  του στην εκπομπή Evening Report του Action 24 με τον Γ. Πολίτη.

Ο κ. Ξανθόπουλος, και την συζήτηση αλλά και την αντιπαράθεσή του με τον βουλευτή της ΝΔ Δημ. Καιρίδη για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε μεταξύ άλλων:

-Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως αντιπολίτευση, τηρούμε υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα. Στηρίζουμε την κυβέρνηση στην διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων και ασκούμε κριτική όταν χρειάζεται στη Βουλή για καθυστερήσεις και παραλείψεις της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η υπεύθυνη στάση μας στη κρίση του Εβρου, την πανδημία και τη τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

-Η στάση μας αυτή, δεν έχει καμία σχέση με την ανεύθυνη στάση που τήρησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση στα εθνικά ζητήματα, με κορυφαίο το Μακεδονικό, όπου καλλιέργησε το κλίμα για ακραίες, αγοραίες συμπεριφορές και επιθέσεις ακόμη και δικών της στελεχών σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την περιφέρεια. Τα ζήσαμε άλλωστε εμείς και στη Δράμα, όπου στελέχη της μας έβριζαν ως προδότες για την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όμως τώρα τιμά και στηρίζει η ΝΔ και πολύ καλά κάνει.

-Εμείς υπηρετήσαμε τις αρχές της Δημοκρατίας και τα εθνικά μας συμφέροντα που επέβαλαν να κλείσουν ελάσσονες εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορά μας  προκειμένου να ασχοληθούμε με τα μείζονα εθνικά θέματα της χώρας. Δεν ακολουθήσαμε το κύμα του εθνολαϊκισμού για λίγα ψηφαλάκια, όπως η ΝΔ.

-Μόνη διαφορά μας με την Τουρκία η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που συνέχεται με αυτή. Θεωρούμε ότι το διεθνές δίκαιο ικανοποιεί την συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων μας και για αυτό επιδιώκουμε να λυθούν τα ζητήματα αυτά, με διάλογο ή με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

-Η εθνική ομοψυχία, ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, η ανθούσα οικονομία και οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την εθνική μας στρατηγική απέναντι στη Τουρκία.

-Και τέλος, να μην ξεχνάμε, ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ευρωπαϊκή διάσταση. Και θα πρέπει η ΕΕ να παρέμβει πιο δυναμικά. Όμως αυτό δεν συμβαίνει γιατί κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις, που δίνουν προτεραιότητα στην διεύρυνση και την ταμειολογιστική προοπτική της και όχι στην πραγματική της εμβάθυνση ως ενιαίου πολιτικού οργανισμού.

Δείτε το βίντεο από

34’.00’’, 38’.25’’, 59’.00’’