ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8-2-2022

Σκιώδεις συζητήσεις για «Καλλικράτη» στα Διοικητικά Πρωτοδικεία-Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου, για το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, λαμβάνουν προσκλήσεις από μία άτυπη «ομάδα εργασίας» υπό το ΣτΕ (τελευταία Επιστολή 14/1/2022 από Αντιπρόεδρο ΣτΕ κ. Πικραμένο), ώστε να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για τα ζητήματα της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
     Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι ο εν λόγω διάλογος δεν έχει καμία νομιμοποίηση, είναι «προσχηματικός και ικανοποιεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες». Την δικαιολογημένη αναστάτωση των Δικηγορικών Συλλόγων εντείνει το γεγονός της ύπαρξης έντονης φημολογίας για αναδιάρθρωση της Διοικητικής Δικαιοσύνης και ύπαρξης σχεδίου «Καλλικράτη» για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, επισημαίνεται στην ερώτηση.

     Και προστίθεται: Η φημολογούμενη αναδιάρθρωση, περιλαμβάνει σχεδιασμό με βάση τον οποίο θα υπάρχει ένα μόνο Διοικητικό Πρωτοδικείο ανά Διοικητική Περιφέρεια. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο και μόνο κατ’ εξαίρεση θα «γλιτώσουν» από συγχωνεύσεις όσα Διοικητικά Πρωτοδικεία κριθούν λειτουργικά. Σε μία πιθανή υλοποίηση του ανωτέρου σχεδιασμού, τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της Θεσσαλίας θα συγχωνευθούν υπό το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Λάρισας, σενάριο εξαιρετικά επιβαρυντικό για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο Δικηγορικός Σύλλογος.

      Κατόπιν τούτων, ερωτάται μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εάν γνωρίζει τη διεξαγωγή διαλόγου  υπό το ΣτΕ με τη συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και θέμα την αναδιάρθρωση της Διοικητικής Δικαιοσύνης και αν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχεδιασμός για «Καλλικράτη» στη Διοικητική Δικαιοσύνη;
    Επισυνάπτεται η ερώτηση