Ούτε καν την άρση της προ… αιώνα απαγόρευσης της μετάφρασης της Αγίας Γραφής στη δημοτική χωρίς «ιερή» άδεια δεν μπόρεσε να ακουμπήσει η ΝΔ, όπως και άλλα ζητήματα που στην Ευρώπη τα αστικά φιλελεύθερα κόμματα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Σε αυτή την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης φάνηκαν οι μεγάλες διαφορές της συντηρητικής και της προοδευτικής παράταξης, καθώς η ΝΔ «στύλωσε τα πόδια» και δεν θέλησε να ακούσει τίποτε από όσα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατοχυρώσει σημαντικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ουσιαστικά για την θωράκιση των πολιτών τόσο απέναντι στα προβλήματα που ανακύπτουν όσο και μπροστά την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Η ΝΔ έδειξε ότι για αυτήν ακόμη «κάνουν τζιζ» ζητήματα που στην Ευρώπη τα αστικά, φιλελεύθερα κόμματα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, όπως υπογράμμισε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, όπου ήταν τελικά αδιανότητο να τροποποιηθεί το άρθρο 3, ακόμη και παράμετροι όπως η απαγόρευση μετάφρασης της Αγίας Γραφής χωρίς άδεια της Ιεράς Συνόδου, που θεσπίστηκε το 1911 ως απάντηση σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει όταν έγινε μετάφραση στη δημοτική. «Ακόμη και αυτό αρνήθηκαν να υποστηρίξουν», όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος.