Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Καθυστέρηση στην λειτουργία λογισμικού για τον υπολογισμό ειδικών περιπτώσεων συντάξεων.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτέλεσε μια σημαντική τομή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενώ εξασφάλισε και την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο επανυπολογισμός των συντάξεων δημιούργησε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του λογισμικού και για ειδικές περιπτώσεις συντάξεων, όπως οι μετατροπές συντάξεων και οι διαδοχικές συντάξεις.

Ο κατακερματισμός και η παλαιότητα των πληροφοριακών συστημάτων των τ. ΦΚΑ οδήγησε σε καθυστέρηση δημιουργίας του απαραίτητου λογισμικού για την έκδοση ειδικών περιπτώσεων συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και  το Τοπικό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Καβάλας, στο οποίο εκκρεμούν πάρα πολλές συντάξεις, για τις οποίες η έλλειψη του λογισμικού για τις ειδικές περιπτώσεις σε συνδυασμό με την υποστελέχωση καθιστά δυσχερέστατη την απονομή συντάξεων.

Για τις ειδικές αυτές περιπτώσεις από την προηγούμενη ηγεσία είχαν ζητηθεί πολλές φορές χρονοδιαγράμματα, τα οποία παραβίαζε ο ανάδοχος. Οι ειδικές περιπτώσεις αυτές συνταξιοδότησης ,οι οποίες εξαρτώνται από το νέο λογισμικό αφορούν: α) παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Ταμείων (για παράδειγμα, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), β) τους αιτούντες συνταξιοδότηση με πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (δηλαδή, δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα), γ) τους συνταξιούχους αναπηρίας, οι οποίοι ζητούν τη μετατροπή της σύνταξης σε γήρατος, δ) τους αιτούντες συνταξιοδότηση ως πρώην εργαζομένους σε ΝΠΔΔ, ε) τους αιτούντες το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης, οι οποίοι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 στ) τους αιτούντες συνταξιοδότησης «διαδοχικής ασφάλισης», όπου ο τελευταίος φορέας στου οποίου την ασφάλιση είχαν υπαχθεί δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση σύνταξης, ζ) και τις συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

Επειδή, λοιπόν, η έγκαιρη απόδοση των συντάξεων είναι ύψιστης σημασίας για την επιβίωση των μελλοντικών συνταξιούχων.

Επειδή, η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το απαιτούμενο λογισμικό έχει προβεί σε αρκετές παρατάσεις για την παράδοση του έργου, ενώ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της καθυστέρησης.

Επειδή, ένα από τα κύρια προτάγματα με τα οποία εξελέγη η νέα Κυβέρνηση ήταν η επίλυση της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων.

Επειδή, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η υλοποίηση των λογισμικών αυτών παρά τα νέα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί η ανάδοχος εταιρεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του λογισμικού για την απόδοση των διαδοχικών συντάξεων και της μετατροπής συντάξεων από αναπηρίας σε γήρατος;
  2. Με ποιον τρόπο προτίθεστε να επιλύσετε το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης της μετατροπής συντάξεων αναπηρίας σε γήρατος;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταπολεμηθεί η υποστελέχωση των Υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ και να ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση του ΕΦΚΑ ώστε να ξεπεραστούν οριστικά όλες οι παραπάνω δυσλειτουργίες που κληρονόμησαν στον ΕΦΚΑ οι τ. ΦΚΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Τάνια

Θραψανιώτης Μανώλης

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία