ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                          7-2-2024

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη Βουλή οι βίαιες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ-Ερώτηση 19 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση που κατέθεσαν οι Τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Περιβάλλοντος, Μίλτος Ζαμπάρας και Εσωτερικών, Πούλου Γιώτα, σχετικά με αντεργατικές ρυθμίσεις που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στην ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση που συνυπογράφεται από άλλους 19 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ καταγγέλλουν προθέσεις της Διοίκησης για μειώσεις αποδοχών και αμφισβήτηση των όρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Καταγγέλλουν επίσης ότι ήδη εφαρμόζονται οι αντεργατικές ρυθμίσεις του πρόσφατου Ν. 5053/2023 της ΝΔ που προβλέπει κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, του 40ωρου, των ρεπό και πολλών άλλων βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση, τον προγραμματισμό της οικογενειακής και προσωπικής ζωής και την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζουν πως μετά το εκτεταμένο ξεπούλημα στον ενεργειακό τομέα, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού, παραμένει ακόμη ψηλά στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πράξεις της, αποδεικνύει ότι θεωρεί το νερό ιδιωτικό, εμπορεύσιμο είδος, αντικείμενο ρύθμισης από την αγορά και το αποδεικνύει συνεχώς, αδιαφορώντας για την διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο «συνενώσεων» των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης που οδηγεί, από τη μια, κατευθείαν στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και από την άλλη υποδαυλίζει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό του νερού.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται άμεσα να απαντήσουν: αν θα ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για τήρηση των όρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του Κανονισμού Προσωπικού και των ευνοϊκότερων διατάξεων που ισχύουν για τους εργατοτεχνίτες της ΕΥΔΑΠ και αν θα ανακαλέσουν αντεργατικές ενέργειες όπως περικοπές αποδοχών, και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων(πενθήμερο,40ωρο, ρεπό  Σαββάτου, αναγνώριση συναφούς προϋπηρεσίας.

Ερωτώνται επίσης αν θα εγγυηθούν τις θέσεις εργασίας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης της χώρας και στην ΕΥΔΑΠ, και τη μη αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος, μετά και την ισχύ των πρόσφατων ρυθμίσεων περί «συνενώσεων» των Επιχειρήσεων.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση