ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                          2-6-2021

Αμεση λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού επιχειρήσεων από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, ζητούν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση που συνυπογράφει και ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 59 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει άμεση λύση σε μεγάλο πρόβλημα αποκλεισμού από το μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών, που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό COVID-19.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του αν. τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Β΄ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη,  βάσει της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/29.05.2021 οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει την κατάσταση οικονομικών στοιχείων (Ε3) για το φορολογικό έτος 2020 έως την 17η Ιουνίου 2021 προκειμένου να λάβουν μέρος στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Εκτός όμως του ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ισχύουσα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που είναι η 27η Αυγούστου 2021, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είναι και ανέφικτο να υλοποιηθεί μέχρι την 17η Ιουνίου 2021, καθώς η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

Επιπρόσθετα, η λήξη της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ είναι η 18η Ιουνίου και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3 έως την ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Οικονομικών αν υπήρξε διάλογος με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τους εκπροσώπους των λογιστών και των επιχειρήσεων, πριν εκδοθεί η ΚΥΑ που δημιουργεί άλλη μια μεγάλη αναστάτωση στην επιχειρηματική και λογιστική-φοροτεχνική κοινότητα εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον τον καλούν να μεριμνήσει για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από τα στενά χρονικά περιθώρια.

Επισυνάπτεται η ερώτηση