ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                             19-6-2020

Ανακοπές Τραπεζών κατά δεδουλευμένων και αποζημιώσεων των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας-Ερώτηση 49 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και 48 ακόμη συνάδελφοί του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραψαν ερώτηση σχετικά με τις ανακοπές που άσκησαν οι Τράπεζες Αlpha Bank και Πειραιώς, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας.

«Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι 850 εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε καν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους και αυτό παρόλο που το κεντρικό κτίριο της εταιρείας εκποιήθηκε και στις 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους βάσει του  τον πίνακα που συνέταξε ο σύνδικος»,  αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η ALPHA BANK και η Πειραιώς έκαναν ανακοπές παρόλο που η περίπτωση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας υπάγεται στον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο, βάσει του οποίου προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι και όχι οι τράπεζες.

Η ενυπόθηκη ALPHA BANK διεκδικεί το 65% του εκπλειστηριάσματος μολονότι, στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, εφαρμόζεται ο προηγούμενος πτωχευτικός κώδικας κι υπήρξε μόλις πρόσφατη (του 2020) απόφαση του Εφετείου Αθήνας, που δικαίωσε άλλους εργαζόμενους έναντι της ίδιας τράπεζας.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως η εμπλοκή λόγω των ανακοπών των Τραπεζών,  μπορεί να είναι μακροχρόνια (από Πρωτοδικείο έως Άρειο Πάγο), αλλά και κοστοβόρα για τους πληττόμενους εργαζόμενους και ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου οι τράπεζες να παραιτηθούν από τις ανακοπές τους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Δεδουλευμένα και αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας

Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι 850 εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε καν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους. Η Χ. Κ. Τεγόπουλος πτώχευσε τον Μάιο του 2014. Το κεντρικό κτίριο της εταιρείας στο Νέο Κόσμο (στην οδό Μίνωος) εκποιήθηκε μετά από προσπάθειες χρόνων και στις 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους βάσει του  τον πίνακα που συνέταξε ο σύνδικος.

Δύο τράπεζες όμως, η ALPHA BANK και η Πειραιώς έκαναν ανακοπές παρόλο που η περίπτωση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας υπάγεται στον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο, βάσει του οποίου προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι και όχι οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, επιδόθηκαν τη Δευτέρα 16.06.2020 οι ανακοπές της ΑΛΦΑ (GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ που προσβάλλουν την κατάταξη των εργαζομένων ως πιστωτών.

Ο πίνακας διανομής που συντάχθηκε με το υπερπρονόμιο των εργαζομένων στηρίχθηκε στις ρητές μεταβατικές διατάξεις των νόμων 4336/2016, 4335/2015 ΚΑΙ 4446/2016, σύμφωνα με τις οποίες οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν προνομιακή ικανοποίηση των ενυπόθηκων πιστωτών δεν εφαρμόζονται στις πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν πριν τις 19-8-2015 και ήταν τότε εκκρεμείς. Είναι δηλαδή νομικός πίνακας που θεωρήθηκε από τον εισηγητή δικαστή κι έγινε με βάση το νόμο. Την ίδια ερμηνεία έδωσε η ad hoc 2289/2020 απόφαση του Εφετείου Αθήνας, επί ανακοπής της ALPHA BANK. Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του 4512/2018, εξασφαλίζουν το υπερπρονόμιο των εργαζομένων έναντι όλων των άλλων πιστωτών, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα.

Η ενυπόθηκη ALPHA BANK διεκδικεί, προφανώς, το 65% του εκπλειστηριάσματος μολονότι, στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, εφαρμόζεται ο προηγούμενος πτωχευτικός κώδικας κι υπήρξε μόλις πρόσφατη (του 2020) απόφαση του Εφετείου Αθήνας, που δικαίωσε άλλους εργαζόμενους έναντι της ίδιας τράπεζας.

Επειδή οι ανακοπές από τις Τράπεζες στη συγκεκριμένη περίπτωση ασκούνται καταχρηστικά και αντίθετα στο περί δικαίου αίσθημα.

Επειδή οι 850 εργαζόμενοι είναι άμεσα πληττόμενοι, πολλοί δε από αυτούς παραμένουν άνεργοι και σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Επειδή τα προβλήματα στον χώρο του Τύπου και στα ΜΜΕ γενικότερα είναι χρονίζοντα.

Επειδή υπάρχουν έκτακτες συνθήκες ύφεσης στην αγορά που επιτείνουν τη δυσμενή κατάσταση των εργαζομένων και την εύρεση εργασίας.

Επειδή κατά τη νομολογία οι Τράπεζες αποτελούν χρηματοδοτικούς οργανισμούς που ασκούν αποφασιστική επίδραση στην ανάπτυξη και στη λειτουργία της οικονομίας  και η άσκηση των δικαιωμάτων τους θα πρέπει να κυριαρχείται από τις αρχές της καλόπιστης και σύμφωνης με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη εκπλήρωσης των οφειλόμενων παροχών (ΑΚ 178, 200, 288) και να αποφεύγεται αντίστοιχα κάθε κατάχρηση στη συμπεριφορά τους (ΑΠ 1352/2011 Α` Δημοσίευση ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΜΠρΑθ 2728/2014 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Επειδή η εμπλοκή από τις εν λόγω ανακοπές των τραπεζών μπορεί να είναι μακροχρόνια (από Πρωτοδικείο έως Άρειο Πάγο) και να διαρκέσει δύο έως τέσσερα χρόνια, αλλά και κοστοβόρα για τους πληττόμενους εργαζόμενους

Επειδή το αίτημα της άμεσης διανομής των δεδουλευμένων των εργαζομένων είναι νομικά ορθό και κοινωνικά δίκαιο

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου οι τράπεζες να παραιτηθούν από τις ανακοπές και να πάρουν οι 850 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας τα ποσά που δικαιούνται βάσει του πίνακα κατάταξης, ώστε να μπει ένα τέλος στη μακροχρόνια αγωνία τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κάτσης Μάριος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος (Κώστας)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

            Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία