ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                 17-11-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Δυσμενής μεταχείριση για τους κατοίκους της Δράμας-Αποκλείεται η περιοχή μας από τον δικαστικό χάρτη των διοικητικών δικαστηρίων-Δεν το δεχόμαστε-Το λιγότερο, πρέπει να δημιουργηθεί στη Δράμα δικαστήριο τηλεματικής

     Την έντονη αντίδρασή του για την πρόταση της επιτροπής αναδιάρθρωσης της διοικητικής δικαιοσύνης που αφήνει εκ νέου εκτός δικαστικού χάρτη την περιοχή της Δράμας, υποχρεώνοντας τους Δραμινούς και τις Δραμινές, μόνους από όλους τους κατοίκους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μεταφέρονται στην Καβάλα για να αναζητήσουν δικαιοσύνη, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος. Όπως τόνισε, πρόκειται για δυσμενή μεταχείριση προς τη Δράμα την οποία οι κάτοικοί της δεν πρόκειται να αποδεχθούν γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Όπως μάλιστα είπε, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να προβλεφθεί και για ην Δράμα, δικαστήριο τηλεματικής, όπως προβλέπεται για την Ξάνθη και την Ορεστιάδα.

      Αναλυτικά, ο κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε:

    «Περιήλθε σε γνώση μου το πόρισμα της επιτροπής για αναδιάρθρωσης των διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας. Οσον αφορά την περιοχή μου την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης(ΑΜΘ), συμβαίνει το εξής παράδοξο με τη πρόταση της επιτροπής. Διατηρείται σε ισχύ το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, τα Διοικητικά πρωτοδικεία Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης παραμένουν ως έχουν, καταργούνται οι μεταβατικές έδρες των δικαστηρίων της Ορεστιάδας και της Ξάνθης και προτείνεται να αντικατασταθούν με δικαστήρια της τηλεματικής ενώ η Δράμα που αρχικά είχε μεταβατικό δικαστήριο του διοικητικού πρωτοδικείου Καβάλας το οποίο όμως καταργήθηκε στη συνέχεια λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, δεν αναφέρεται πουθενά. Η Δράμα είναι εκτός του σύγχρονου δικαστικού χάρτη καθώς παραμένει στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας.

    Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και πρόνοια για τη Δράμα ώστε να επικρατήσει ότι ισχύει και για τις άλλες καταργηθείσες έδρες των μεταβατικών δικαστηρίων. Δηλαδή, να γίνει τουλάχιστον δικαστήριο τηλεματικής και στη Δράμα.  Προκειμένου να αποφευχθεί η στοιχειώδης δαπάνη της μετάβασης δυο φορές το χρόνο, των δικαστών και γραμματέων από Καβάλα σε Δράμα, υποβάλλονται σε δαπάνες χρόνου και χρήματος οι διάδικοι και δικηγόροι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

     Είναι μια δυσμενής μεταχείριση για την Δράμα. Από όλη την περιοχή της ΑΜΘ μόνο για τους κατοίκους της Δράμας επιφυλάσσεται αυτή η μεταχείριση. Δεν το δεχόμαστε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα αντιδράσουμε. Η προηγούμενη κατάσταση με τη λειτουργία της μεταβατικής έδρας από το Διοικ. Πρωτοδικείο Καβάλας, ενισχύει την άποψη ότι πρέπει, το λιγότερο, να δημιουργηθεί και στη Δράμα δικαστήριο τηλεματικής, Για να μην έχουν οι Δραμινοί και Δραμινές το επαχθές προνόμιο να είναι οι μοναδικοί μεταφερόμενοι κάτοικοι της περιφέρειας  ΑΜΘ προκειμένου να δουν τον φυσικό τους δικαστή και να τύχουν της δίκαιης δίκης που προβλέπει το Σύνταγμα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

    Η ομιλία εδώ