ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                       18-7-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση 42 βουλευτών για την διαδικασία στην περίπτωση της 18χρονης, θύματος κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων στην Ηλιούπολη, με εμπλοκή αστυνομικού

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 42 συνολικά βουλευτών, σχετικά με τις καταγγελίες για την διαδικασία που ακολουθήθηκε και ακολουθείται στην περίπτωση της 18χρονης, θύματος κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων στο οποίο εμπλεκόταν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, αστυνομικός.

    Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Νότιου Τομέα Αθηνών, Ραλλίας Χρηστίδου, περιγράφονται τα γεγονότα και οι καταγγελίες που ακολούθησαν, όταν 18χρονη νεαρή κοπέλα κατάφερε να δραπετεύσει από σπίτι στην Ηλιούπολη όπου την κρατούσε, παρά τη θέληση της, επί ένα μήνα και την εξέδιδε αστυνομικός (σύμφωνα με ενδείξεις, μέλος ευρύτερου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων) και κατέφυγε σε καφετέρια, σε άσχημη κατάσταση, χτυπημένη και τρομαγμένη, όπου και της πρόσφερε καταφύγιο η εργαζόμενη σερβιτόρα της επιχείρησης.

 «Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι ενέργειες της αστυνομίας, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, έγιναν με προβληματικό τρόπο και  με μεγάλη χρονική καθυστέρηση», τονίζουν οι βουλευτές.         

      Όπως αναφέρουν: Μετά το Α.Τ. Ηλιούπολης η 18χρονη μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση  Εσωτερικών Υποθέσεων όπου την απέκλεισαν εκ νέου  από κάθε επαφή με δικηγόρους, όχι μόνο όταν η ενάγουσα κατέθετε αλλά όλο το χρονικό διάστημα που ήταν εκεί. Δηλαδή, για περίπου 12 ώρες, ένα αδικαιολόγητα μεγάλο  χρονικό διάστημα, μια κοπέλα που κατήγγειλε πως είχε δραπετεύσει από τον βιαστή- κακοποιητή της, ανακρινόταν από τις αστυνομικές αρχές, ενώ ήταν εκείνη το θύμα (εμφανώς χτυπημένη), χωρίς να επιτρέπεται η επαφή της σχεδόν με κανέναν».

   Και προσθέτουν: «Αργά το βράδυ, μετά το πέρας αυτών των 12 ωρών, πραγματοποιήθηκε επιτέλους  η μεταγωγή της στο Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς»,  προκειμένου να στοιχειοθετηθεί και με ιατρική γνωμάτευση η καταγγελία αλλά και εκεί, όπως φαίνεται, υπήρξαν προβληματικές και καθ’ υπέρβαση συμπεριφορές εκ μέρους  των αρχών καθώς οι αστυνομικοί μπήκαν ακόμα και μέσα στο εξεταστήριο προκαλώντας την αντίδραση των γιατρών. Στην ερώτηση, δε,  των γιατρών εάν η 18χρονη είναι κρατούμενη και κατά πόσο έπρεπε να παρίστανται οι αστυνομικοί κατά την ιατρική εξέτασή της, απάντησαν ότι είναι κρατούμενη. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η εξέταση της κοπέλας έγινε σε νοσοκομείο που εφημέρευε επειδή η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακα».

  Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διερευνηθούν οι καταγγελίες και τον υπουργό Δικαιοσύνης καθώς και τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς,  για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύουν να αναλάβουν ώστε όλες οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό προκειμένου να ανταποκρίνονται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες ακόμη και τις αργίες. Ερωτούν τέλος, εάν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διαθέτει σχέδιο ενίσχυσης των δομών που περιθάλπουν ανώνυμα και με ασφάλεια τις γυναίκες και τα κορίτσια – θύματα κακοποίησης και /ή trafficking μαζί με τα παιδιά τους καθώς και τι θα πράξει συγκεκριμένα για την προστασία και την κοινωνική της ένταξη της 18χρονης.

Επισυνάπτεται η ερώτηση