ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                          26-1-2021

Θ. Ξανθόπουλος; Ερώτηση 47 βουλευτών για την ανάγκη χορήγησης έκτακτης επιδότησης νέων επιστημόνων και αύξησης του ποσού των 400 ευρώ

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 47 βουλευτών, με θέμα: «Αναγκαία η χορήγηση της έκτακτης επιδότησης νέων επιστημόνων  και σε όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2020-Απαραίτητη και η αύξηση του γλίσχρου ποσού των 400 ευρώ».    

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα, αναφέρεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών     Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους   των Επιστημονικών Συλλόγων της χώρας, περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς , οικονομολόγους, γεωτεχνικούς). Ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη θέσπισης  κριτηρίων για την χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, σημείωσε ότι η επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα.

Πλην όμως, επισημαίνουν οι βουλευτές, ένα εκ των δύο κριτηρίων που περιέλαβε στις προϋποθέσεις καταβολής του, είναι και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κατ’ αυτόν όμως  τον τρόπο, τονίζουν,  αποκλείονται οι νέοι επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1-1-2020 και έτσι στερούνται του ελαχίστου αυτού βοηθήματος οι νέοι επαγγελματίες που πρωτίστως έχουν την ανάγκη του ελάχιστου αυτού βοηθήματος.      

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ζήτησαν επιμόνως να μην ισχύσει το άδικο αυτό κριτήριο, δηλ. o αποκλεισμός των νέων επιστημόνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους πέρυσι και φέτος και επιπροσθέτως να περιλάβει και όλους τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το οποίο μετά δυσκολίας καλύπτει τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες ενός επαγγελματία (διαβίωση, στέγαση, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές αναγκαίες δαπάνες).

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται η κυβέρνηση εάν θα συμπεριληφθούν τελικά οι νέοι επιστήμονες που έκαναν έναρξη  εργασιών  από 1-1-2020 και μετά καθώς και εάν θα αυξηθεί το γλίσχρο επίδομα των 400 ευρώ.