ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                              

Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα 84 εκ. ευρώ προς τους παρόχους τηλεκατάρτισης χιλιάδων επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους 59 συναδέλφου του, συνυπέγραψε ερώτηση της βουλευτού Αρτας και γραμματέως της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη, σχετικά με το ποσό των 84 εκ. ευρώ που διατίθεται από την κυβέρνηση για την αμοιβή-«στήριξη» των παρόχων κατάρτισης», στη πλάτη χιλιάδων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών που καλούνται να «τηλε-καταρτισθούν» πριν στηριχθούν από την κυβέρνηση με το ποσό των 600 ευρώ σε δύο δόσεις.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από το συνολικό προϋπολογισμό της δράσης, ύψους 192.965.940 ευρώ, οι 180.342 ωφελούμενοι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες(οικονομολόγοι, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.α, θα λάβουν έκαστος «εκπαιδευτικό επίδομα» ύψους 600 ευρώ σε 2 δόσεις (400 Ευρώ με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και 200 ευρώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος).

Παράλληλα, οι «πάροχοι κατάρτισης»(ΙΙΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης επιέδου 1 και 2) θα λάβουν ως «επιταγή κατάρτισης» 470 Ευρώ για κάθε ωφελούμενο και συνολικά περί τα 84.760.740 Ευρώ.

Σύμφωνα με τους 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, η σπουδή της κυβέρνησης να εντάξει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου του 2020, άρθρο το οποίο προβλέπει  ότι «για το έτος 2020, παρατείνεται, έως την 31η Μαΐου 2020, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης άδειας Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ενώ το φυσικό αντικείμενο της δράσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.05.2020 (οπότε και μπορεί να καταβληθεί η δεύτερη δόση των 200 Ευρώ στους ωφελούμενους), το οικονομικό αντικείμενο της δράσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30.07.2020.

Οι βουλευτές ερωτούν την κυβέρνηση για ποιο λόγο δέσμευσε εθνικούς πόρους  εκτινάσσοντας σχεδόν στο διπλάσιο τον προϋπολογισμό που θα είχε ένα πρόγραμμα απευθείας ενίσχυσης των επιστημόνων/ελεύθερων επαγγελματιών.

Ρωτούν επίσης εάν προτίθεται να  δεσμεύσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, οι οποίοι ωστόσο  θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στοχευμένα για την «ανταγωνιστικότητα και καινοτομία» και την «προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη την ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Οικονομικών

 Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «84 εκατομμύρια Ευρώ «στήριξη» για τους «παρόχους κατάρτισης» στην πλάτη χιλιάδων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι πρέπει να «τηλε-καταρτιστούν» πριν στηριχτούν από την Κυβέρνηση».

Οι κυβερνητικές παλινωδίες σε σχέση με το επίδομα στήριξης επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν τέλος.

Κι ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε με το διάγγελμά του στις 19 Μαρτίου 2020 ότι: «την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας».

Ήδη, στις 3 Απριλίου 2020, και παρά τις διαμαρτυρίες συλλήβδην των επαγγελματικών φορέων, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 286/02.04.2020 και με στοιχεία 2/2020 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με τίτλο «Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημόνων-Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πληττόμενων από τον Covid-19» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων [ΑΔΑ: ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ] στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι:

Από το συνολικό Προϋπολογισμό της δράσης, ύψους 192.965.940 Ευρώ:

Οι ωφελούμενοι, που υπολογίζονται σε 180.342 επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες των έξι βασικών επιστημονικών κλάδων, ήτοι α) οικονομολόγοι / λογιστές, β) μηχανικοί, γ) δικηγόροι, ανεξάρτητοι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, δ) ιατροί, ε) εκπαιδευτικοί, στ) ερευνητές θα λάβουν έκαστος «εκπαιδευτικό επίδομα» ύψους 600 Ευρώ σε 2 δόσεις (400 Ευρώ με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και 200 ευρώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος).

Ενώ, οι «πάροχοι κατάρτισης» (δηλαδή τα αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 ή Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2) θα λάβουν ως «επιταγή κατάρτισης» 470 Ευρώ για κάθε ωφελούμενο και συνολικά περί τα 84.760.740 Ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζουν τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το άρθρο πεντηκοστό τρίτο της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία προβλέπεται ότι «για το έτος 2020, παρατείνεται, έως την 31η Μαΐου 2020, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης άδειας Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο του στοιχείου 3 της παρ. Θ3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α` 222)”.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι ενώ το φυσικό αντικείμενο της δράσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.05.2020 (οπότε και μπορεί να καταβληθεί η δεύτερη δόση των 200 Ευρώ στους ωφελούμενους), το οικονομικό αντικείμενο της δράσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30.07.2020.

Εν όψει αυτών και ιδίως δεδομένου ότι το μείζον στην παρούσα συγκυρία και εν μέσω της πανδημίας δεν είναι η «κατάρτιση» των πλέον καταρτισμένων επαγγελματικών κλάδων αλλά εν όψει των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή και μη διάδοση του Covid-19, η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων που πλήττονται βάναυσα καθώς εκ των πραγμάτων έχει ανακοπεί ο κύκλος εργασιών τους ενώ ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους

Ερωτούνται οι κοι Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δέσμευσε εθνικούς πόρους (ΣΑΕ Ε034) εκτινάσσοντας σχεδόν στο διπλάσιο τον προϋπολογισμό που θα είχε ένα πρόγραμμα απευθείας ενίσχυσης των επιστημόνων/ελεύθερων επαγγελματιών ή/και θα δεσμεύσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, οι οποίοι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στοχευμένα για την «ανταγωνιστικότητα και καινοτομία» και την «προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις;
  2. Θα τηρήσει ο Πρωθυπουργός την εξαγγελία του για επίδομα 800 Ευρώ στους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες, ανακαλώντας την ως άνω υπ’ αριθμ. 2/20 Πρόσκληση;

                                                Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα

                        Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων (Σπύρος)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

 Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος