ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                            13-4-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και την σημασία τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε με άλλους 64 συναδέλφου του, ερώτηση του τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Βόρειου τομέα της Αθήνας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία κατηγορώνταςτην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ταμειακό μαξιλάρι που είχε συγκεντρωθεί, αντιμετωπίζοντάς το ως περιττό και αντιαναπτυξιακό. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2018, πριν την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και την αμέσως μετέπειτα περίοδο, κορυφαία στελέχη της ΝΔ έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι έπρεπε να επιλεγεί η προληπτική γραμμή στήριξης ως στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, παρόλο που γνώριζε ότι αυτό συνεπαγόταν μνημονιακούς όρους και δεσμεύεις».

Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «επέλεξε τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας ως βέλτιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές αλλά και να είναι θωρακισμένη στο ενδεχόμενο κρίσης. Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή του την επιλογή καθώς, χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας αλλά και τη γενικότερη στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους που επιδίωξε και πέτυχε, το κόστος δανεισμού της χώρας είχε μειωθεί δραματικά ενώ τώρα που έχει ξεσπάσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού η χώρα έχει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει άμεσα σε νέο δανεισμό».

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται η κυβέρνηση ποια ήταν τα ακριβή ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στις 25 Ιανουαρίου 2015 που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ποια ήταν στις 7 Ιουλίου 2019 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την εξουσία στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι βουλευτές ρωτούν επίσης, εάν η σημερινή κυβέρνηση που στο παρελθόν είχε λοιδωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή να δημιουργήσει το μαξιλάρι, εκτιμά τώρα ότι η ταμειακή ρευστότητα αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού

Ακολουθεί  η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αθήνα, 13 Απριλίου 2020

Θέμα: «Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανήλθε στην εξουσία, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ταμειακό μαξιλάρι που είχε συγκεντρωθεί, αντιμετωπίζοντάς το ως περιττό και αντιαναπτυξιακό. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2018, πριν την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και την αμέσως μετέπειτα περίοδο, κορυφαία στελέχη της ΝΔ έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι έπρεπε να επιλεχθεί η προληπτική γραμμή στήριξης ως στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, παρόλο που γνώριζε ότι αυτό συνεπαγόταν μνημονιακούς όρους και δεσμεύεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το χτίσιμο του μαξιλαριού ως τη βέλτιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές αλλά και να είναι θωρακισμένη στο ενδεχόμενο κρίσης. Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή του την επιλογή καθώς, χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας αλλά και τη γενικότερη στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους που επιδίωξε και πέτυχε, το κόστος δανεισμού της χώρας είχε μειωθεί δραματικά ενώ τώρα που έχει ξεσπάσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού η χώρα έχει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει άμεσα σε νέο δανεισμό.

Η επιλογή αυτή είχε στηλιτευθεί έντονα από την σημερινή κυβέρνηση και μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης, υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής έλεγε στις 12/11/2019 «το μαξιλάρι είτε είναι στην ΤτΕ είτε στον πλανήτη Άρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε την περίοδο 2020 – 2059. Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα. Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει» ενώ στις 17/12/2019  από βήματος Bουλής συμπλήρωνε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία, από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας! Και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από εσάς να αναρωτηθεί, γιατί ρημάξατε τον κόσμο στους φόρους. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δις;» Μάλιστα ο  Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μια μέρα αργότερα στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό  είχε πει ότι «Όλα αυτά τα κάνετε για να χτίσετε -υποτίθεται- ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, το οποίο όμως φουσκώνει με αέρα που στερεί από τους πνεύμονες της πραγματικής οικονομίας».

Η πολιτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με πολιτικές που εφάρμοσαν άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος με τελευταίο και λαμπρό παράδειγμα την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ) που προηγήθηκε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση παρέδωσε τη χώρα με άδεια ταμεία, χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος, με τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη των δαπανών του κράτους αλλά και την εξυπηρέτηση του χρέους. Μάλιστα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε τη συνειδητή επιλογή να μην ολοκληρώσει το πρόγραμμα που υλοποιούσε και να το παρατείνει μόλις για δύο μήνες ενώ μπορούσε για έξι. Το σύνολο της συγκεκριμένης στρατηγικής είχε ως σκοπό την οικονομική ασφυξία και ενεργή υπονόμευση της επόμενης κυβέρνησης.

Η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται όλα τα παραπάνω και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, που την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τα δημοσιονομικά, ισχυρίζεται ότι στα τέλη του 2014 το ελληνικό κράτος είχε επαρκή ρευστότητα, και μάλιστα στα ταμεία του είχε ποσό τουλάχιστον 10 δις. Ευρώ.

Επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εφάρμοσε συνειδητά πολιτική η οποία όχι μόνο δεν θωράκισε τη χώρα από ενδεχόμενες κρίσεις, αλλά αντίθετα την άφησε ανοχύρωτη, με άδεια ταμεία και χωρίς καμία πρόνοια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Επειδή ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το Γενάρη του 2015 η απερχόμενη κυβέρνηση άφησε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.

Επειδή η ορθή δημοσιονομική διαχείριση επιβάλει την τήρηση επαρκών διαθεσίμων για την κάλυψη μεσοπρόθεσμων αναγκών του κράτους αλλά και την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστάσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιο το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σήμερα; Ποιο ήταν στις 7/7/2019;
  • Ποια ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρα στις 25/01/2015 όταν η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε την εξουσία;
  • Ποιες ήταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2015;
  • Ποιο θεωρεί ότι είναι το ορθό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που πρέπει να διατηρεί η χώρα; Το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στις 25/01/2015 ήταν επαρκές; Το ύψος τους στις 7/7/2019;
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 χωρίς το οποίο κινδυνεύαμε με νέα χρεοκοπία και 4ο μνημόνιο; Θεωρεί ότι οι αναφορές στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης όπως του υφυπουργού του αλλά και του πρωθυπουργού σε σχέση με το μαξιλάρι ασφαλείας ήταν άστοχες;

Καλείται να καταθέσει:

  1. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης όπως ήταν διαμορφωμένα στις 25/1/2015, στις 7/7/2019 και στις 20/03/2020. Την εκτίμηση για το ύψος αυτών την 30/06/2020.
  • Τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το έτος 2015 και τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το 2ο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αποστολου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αχτσιόγλου Ευτυχία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεώδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζειμπεκ Χουσειν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρουγκαλος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάναγιώτης
Συρμαλένιος Νικόλαος

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γέώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος