ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗς Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                         23-2-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικων Υποθέσεων, σχετικά με την καθυστέρηση στην αποπληρωμή προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για τα προγράμματα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ, που αφορούν την κατάρτιση εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων και για τα οποία, οι φορείς που αναλαμβάνουν την υλοποίησή τους πληρώνονται αφού καταβάλουν όλες τις δαπάνες και υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της  Δράμας, είχε αναλάβει το έτος 2018, ως Φορέας, υλοποίησε 4 προγράμματα Κατάρτισης ΛΑΕΚ 1-49 αποτελούμενα από 25 εργαζόμενους μικρών επιχειρήσεων το καθένα. Λόγω του όγκου του έργου και του μεγέθους των συνολικών πληρωμών, η Ομοσπονδία κατάφερε να εξοφλήσει τις δαπάνες κατάρτισης ενός μόνο προγράμματος (συνολικού κόστους 6.500 ευρώ περίπου) και να προσκομίσει εν συνεχεία τα σχετικά παραστατικά προς τον ΟΑΕΔ ενώ για τα άλλα τρία προγράμματα δεν μπόρεσε να προχωρήσει η διαδικασία. Όπως όμως αναφέρει η Ομοσπονδία, σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας,  αν και για τη μία αυτή περίπτωση, προσκομίστηκαν εδώ και 8 μήνες, όλα τα απαραίτητα παραστατικά εξοφλημένων δαπανών  προς τον ΟΑΕΔ, εν τούτοις, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η πληρωμή τους.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να μην μπορεί έστω με αυτά τα έσοδα να προχωρήσει τη διαδικασία εξόφλησης των δαπανών και για τα άλλα προγράμματα και να μην έχουν πληρωθεί ακόμη οι 250 περίπου εργαζόμενοι- καταρτιζόμενοι καθώς αυτά τα προγράμματα –ως γνωστόν- είναι επιδοτούμενα

Για του λόγους αυτούς, ο βουλευτής  ερωτά γιατί καθυστερεί και πότε θα γίνει η αποπληρωμή, πόσες παρόμοιες περιπτώσεις καθυστερήσεων υπάρχουν και ένα πρόκειται να αλλάξει η διαδικασία χρηματοδότησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Επισυνάπτεται η ερώτηση